Pokračování Avataru? Příště už prostorově

Filmoví diváci v Berouně sice měli možnost ve zdejším biografu zhlédnout snímek Avatar, ale jen v klasickém formátu. Případné pokračování nejdražšího filmu v dějinách už budou moci vidět v brýlích prostorově. Zmodernizované kino Mír totiž bude vybavené 3D technologií.

Původně se přitom se zařízením za dva miliony korun nepočítalo. „Právě úspěch snímku Avatar a to, že takových filmů bude vznikat víc, nás přesvědčilo, že tato cesta je nutná,“ uvedl místostarosta města Tomáš Havel. Přibližně polovinu částky zaplatí město, druhou část poskytne Státní fond pro podporu a rozvoj české kinematografie. Ředitelka kina Danuše Hrdinová si změnu pochvaluje. „Berounskému divákovi tak umožníme zhlédnutí filmu ve formátu tak, jak byl původně natočený. Avatar v současné době v kinech s technologií 3D láme návštěvnické rekordy. A další filmy budou přibývat,“ dodala Hrdinová.
Kino bude muset zakoupit speciální brýle a myčku na ně. „Jsou tři druhy brýlí: jednorázové, pasivní a aktivní. Bude záležet i na ceně,“ uvedla mluvčí radnice Jitka Soukupová. Město zatím neví, jakým způsobem bude brýle divákům půjčovat. „Jisté je, že se bude z kina odcházet jen hlavním vstupem,“ řekl Havel.
Vstupenky na prostorové filmy budou sice dražší, jejich cena i tak zůstane nižší než v Praze. Digitalizace bude mít také další výhody. Premiérové snímky se totiž do Berouna dostanou dříve.
Kino už je kvůli rekonstrukci za sedm a půl milionu korun zavřené. Radnice nečekala na léto, kdy kino nepromítá. Pracuje se dříve a za nižší náklady. Rekonstrukce má skončit v květnu a Mír by měl oproti minulosti zůstat v provozu i v létě souběžně s letním kinem.