Policie zabavila zbraně z velké jihlavské výstavy

Policie ve středu ráno vtrhla do jihlavského Muzea Vysočiny na Masarykově náměstí, kde jsou vystavené zbraně z druhé světové války. Podle informací Sedmičky si policisté odvezli některé zbraně na expertizu.

„Případ vyšetřujeme jako trestný čin nedovoleného ozbrojování,“ řekl Sedmičce bez bližších podrobností šéf oddělení zbraní Petr Gruber. Podle něj policisté z muzea odvezli více zbraní. Zatím není jasné, kdo by měl čelit trestnímu stíhání. Zda někdo z pracovníků muzea, nebo majitelé vystavených exponátů. Ředitel muzea Karel Malý ví pouze o jednom exponátu, který policie zabavila.

„Vůbec k tomu nemáme bližší informace, ale výstava ohrožena není. Vystavené zbraně obou válčících stran se rozhodla policie prověřit,“ ujistil zájemce o výstavu ředitel muzea Karel Malý. Podle něj přišla policie do muzea na anonymní udání.

„Kdo to byl, nevím a ani po tom nechci pátrat,“ dodal Malý. Všechny vystavené zbraně, mezi kterými jsou i kulomety Maxim a Děgtarjev, jsou podle ředitele znehodnoceny a jejich majitelé k nim mají patřičné dokumenty. Zaměstnanci muzea nechtěli o policejní akci mluvit.
Několik policistů přijelo k muzeu ve středu ráno a zablokovalo vchod. K výslechu pak policisté dovezli i historika Zdeňka Jaroše.

„Nemohu vám k tomu nic říct, ale přijeli k nám, jako kdybychom tady měli nějaké teroristické doupě,“ nadnesl Jaroš, kterého přítomnost policistů překvapila.

Výstava s názvem Jihlavsko v boji za svobodu 1939 – 1945 začala vernisáží 11. února. Podle vedení muzea je o výstavu mimořádný zájem a potrvá do 28. března. Na výstavě je například k vidění dosud největší sbírka kulometů z druhé světové války. K vidění jsou také další památky na temné období války a nacistické okupace.