Policisté šetří na provozu obvodních oddělení. Ve Zlivi končí

Obvodní oddělení policie ve Zlivi na Českobudějovicku s největší pravděpodobností ke konci roku skončí. Starostovi čtyřtisícového města Jiřímu Štabrňákovi to v úterý sdělili zástupci vedení jihočeského policejního řediteství.

Informace vyvolala emoce nejen u obyvatel města, ale i u starostů dalších deseti přilehlých obcí, které spadají pod okrsek. Lidé mají strach, že úsporná opatření ministerstva vnitra ohrozí jejich bezpečnost.
„Pochopitelně radost z toho nemáme. Řekli nám to jako hotovou věc, proti které není odvolání. Lidé na policisty někdy nadávají, ale na druhé straně jsou rádi, že se na ně mohou v nouzi obrátit,“ říká starosta.
Ve Zlivi sídlí obvodní oddělení v budově, kterou před deseti lety prodalo město ministerstvu vnitra. Policisté z ní neplatí nájem. Jejich rajon je obrovský. Sahá až k Bezdrevu, kde často řádí pytláci. Pod obvodní oddělení spadají například obce Dívčice, Žabovřesky, Dříteň, Dehtáře. Ani těm se řešení nelíbí. Vedení obvodního oddělení policie ve Zlivi má totiž od nového roku spadat podHlubokou, čímž se kilometry pro zásah mnohonásobně zvýší.
Od řadových policistů, kteří si nepřejí jmenovat, má Sedmička informace, že reorganizace nebo rušení oddělení a služeben se dotkne i dalších okresů v Jihočeském kraji.
Podle náměstka jihočeského policejního ředitele Jaroslava Bárty lidé jejich kroky špatně pochopili. Ve Zlivi působí deset policistů, ale aby oddělení fungovalo čtyřiadvacet hodin, musí jich sloužit patnáct. To znamená, že na další lidi nejsou peníze. „Navrhli jsme variantu, že vedení přesuneme na Hlubokou. Aby byla naše činnost operativní. V žádném případě nemůžeme zhoršit to, co je naší povinností. Tedy bezpečnost obyvatel,“ ujistil Bárta.
Podle Bárty nejde o opatření podle nařízených úspor z ministerstva vnitra, ale o zefektivnění služby v rámci kraje.