Politici odpovídali v debatě Sedmičky

Předáci sedmi stran kandidujících do zastupitelstva čelili dotazům obyvatel na to, jaký mají lék na problémy města.

Jeden by chtěl zbourat Horácký stadion a postavit úplně nový, jiný stavět startovací byty pro mladé rodiny. Ve středu 22. září večer usedlo proti sobě na pódiu Malé scény v domě kultury sedm představitelů
politických stran a šest „nepolitiků“ – obyvatel města. Ti měli připravené dotazy ohledně věcí, které jim leží na srdci, v některých případech už po dlouhá léta.

V obecenstvu seděly další desítky lidí, kteří si debatu přišli poslechnout. Role moderátora se ujal centrální šéfredaktor Sedmičky Pavel Macků. „Podle průzkumů Jihlavany nejvíc trápí narůstající počet aut ve městě v situaci, zatímco není vyřešené parkování. V tom se shodujete, všichni máte v programech, že se tento problém musí řešit,“ obrátil se na sedm politiků. Po nastínění dalších velkých jihlavských témat následovaly adresné otázky jednotlivým diskutujícím, totiž Františku Běhanovi z Věcí veřejných, Martinu Fialovi z TOP 09, představiteli ČSSD Rudolfu Chloupkovi, lidovci Josefu Kodetovi, Milanu Koláři, který bude kandidovat za Krásnou Jihlavu, komunistovi Ladislavu Vejmělkovi a primátorovi Jaroslavu Vymazalovi z ODS.

„S vaším jménem není spojený žádný skandál, ale ani výraznější počin. Čím byste chtěl voliče zaujmout,“ ptal se například Macků dlouholetého člena vedení města Josefa Kodeta. „Určitě se najednou nerozpovídám, raději pracuji a neupozorňuji na sebe. Povedla se ale spousta věcí, kanalizace,
vodovody, zeleň. Dobré zboží se chválí samo,“ kontroval náměstek primátora Kodet.

Lidé se ptali

Ve druhé části došlo na dotazy šesti hostů z řad obyvatel. Pozvaných jich bylo také sedm, aby počet odpovídal počtu politiků, ale jeden debatující na poslední chvíli účast odřekl.

Pravidla hry zněla následovně: tazatel položil otázku, avšak kdo z politiků na ni má odpovědět,
to určil los. Třeba podnikatel Jaroslav Dobrovolný přišel s kritikou, že vedení města málo podporuje
podnikatelské prostředí a dost nedopřává sluchu Hospodářské komoře. Primátor Vymazal se bránil, že kdykoli se probírají plánované projekty, podnikatelé jsou zváni, a že jeho strana by uvítala ještě užší spolupráci, jenže o tom nerozhoduje sama.

Zdeněk Kousal z charity si posteskl, že město pokulhává na poli kultury a není v tomto směru reprezentativním centrem kraje. Milan Kolář odpověděl, že na kulturu jde nyní asi jedno procento peněz z městského rozpočtu, avšak podle něj by rozumný podíl byl až dvě procenta.

Vyskytly se i úsměvné momenty. Když chtěl Jaroslav Kukla z Březinek vědět, jestli se někdy postaví lávka přes údolí Jihlávky a obnoví rozhledna na Šaberku, los určil, že slovo dostane představitel KSČM. „Od nich nic slyšet nechci. Přestože by asi lávku postavit mohli, když poroučeli i větru dešti,“ poznamenal Kukla.

Týdeník Sedmička pozval do debaty sedm lídrů kandidátek. Nedostalo se tak na všech dvanáct stran a seskupení, jež v Jihlavě kandidují. Přesto zástupci některých z nich přišli jako diváci a zapojili
se do diskuze.

Tomáš Sedlák, který vede do voleb hnutí Nestraníci, okomentoval probírané téma podpory sportu ve městě. „Je potřeba najít strategického partnera pro Duklu. Město jí musí zajistit infrastrukturu,
tedy přestavět Horácký stadion a postavit tréninkovou halu, na níž je přislíbeno 180 milionů
korun z Evropské unie. Město může podporovat mládež a přispívat na provoz hal, ale živit se profesionální sportovci musejí sami,“ myslí si Sedlák.