Popelka okouzlí publikum. Na bruslích

Muzikálová lední podívaná Popelka na ledě má na svém turné zastávku v Brně. Na malé i velké diváky čeká ledový příběh, jaký ještě neviděli.

Pohádka o ustrkované dívce, kterou tyranizovala zlá macecha a jež se nakonec provdala za krásného mladého prince, má mnoho podob. Kromě pohádkových knih se Popelka objevila v kresleném i hraném filmu, tančila na jevišti a dokonce zpívala operu. Ještě nikdy si však neobula brusle a svůj příběh neodehrála v hokejové hale. To ale změnil Jindřich Šimek, který napsal a zrežíroval výpravný muzikál Popelka na ledě, s nímž v pátek 25. listopadu přijíždí do Brna.

Světový unikát

„Muzikál na ledě má svou speciální formu. Jeho světová originalita totiž spočívá v myšlence spojit do jednoho projektu divadelní představení na ledě, zpěváky, herce, tanečníky, krasobruslaře a odehrát muzikálový příběh současně na jevišti i ledové ploše,“ říká Radka Spiesová z produkční společnosti Intershow productions, jež pomohla zhmotnit nejroztodivnější představy scénáristy a režiséra Jindřicha Šimka ve skutečnost.

Mrazík, Romeo i Sněhurka

Muže, který v podobném žánru uvedl na ledovou plochu hokejových stadionů už dvě autorská díla. A to pohádkový muzikál Mrazík a romantický příběh Romea a Julie.

Podstatou muzikálu na ledě je podle tvůrců rozdělení rolí do dvou skupin. Tou první je scénická, druhou pak krasobruslařská.

„Zatímco role scénické ztvárňují herci a v představení mluví, zpívají a pohybují se pouze na scéně postavené na ledě, role bruslařské ztvárňují krasobruslaři a vyjadřují se pouze pohybem a tancem,“ vysvětluje Šimek aranžmá představení, které má v brněnské Kajot Aréně hned pět repríz.

Autor mrazivé podívané nemá rád, když si jeho dílo zaměňují diváci s lední revue. Kromě ledové plochy prý nemá jeho ledová show mnoho společného. „Rozdíl je značný. Zatímco v ledních revue předvádějí krasobruslaři pouze svá taneční a akrobatická čísla v různých podobách, muzikál na ledě je syntézou rozhlasové pohádky, činohry, hudby, zpěvu a krasobruslení. Rovněž má svůj nosný příběh, dramaturgii, scénu a především děj,“ upřesňuje Šimek.

Pompézní projekt Muzikál na ledě proto bezesporu patří do kategorie nejnáročnějších projektů v oblasti showbusinessu. Především pak svou pompézností. „Počtem účinkujících, technického a doprovodného personálu, náročností stavby scény, světelného a zvukového parku, obrovského prostoru o rozloze dvou tisíc metrů čtverečních, na kterém se děj odehrává, se plně vyrovná například megakoncertům slavných světových zpěváků a hudebních skupin,“ tvrdí Šimek.

Byla jednou jedna…

Ale zpátky do pohádkového příběhu o chudé, ušpiněné a zanedbané dívce, která nakonec ke štěstí přišla. Tedy až poté, co se vzepřela maceše a utekla na ples, kde se do ní bláznivě zamiloval mladý princ. V té muzikálové podobě a s bruslemi na nohou ji tvůrci zasadili do období baroka. Diváky si proto může získat nadčasová scéna, jež s sebou nese veškeré prvky pohádkové fantazie.

Kromě světelných a pyrotechnických efektů se mohou malí i velcí diváci těšit na výpravné dobové kostýmy, fascinující světelnou kompozici, filmovou projekci a kouzelné efekty, doplněné ještě filmovou animací. Podmanivá je i hudba. Tu složil autor věhlasného jména Petr Malásek známý svými hudebními kompozicemi například z filmů Záhada hlavolamu, Z pekla štěstí nebo Andělská tvář.

Ústřední postavy ztvárňují krasobruslaři Jelena Jovanovič a Konstantin Gavrin. Ty nazpívali a namluvili Lucie Bílá a Ondřej Ruml. Zatímco ale v lední revue vystupují pouze krasobruslaři, v Popelce na ledě navíc publikum uvidí a uslyší řadu populárních umělců.

„V herecko-pěveckých rolích se představí například Jiří Korn, Pepa Vojtek, Vlastimil Harapes, Dana Morávková, Leona Machálková nebo Magda Malá. Na ledě se pak v různých dalších úlohách objeví čtyřicetičlenný sbor, v čele se sólisty předních evropských krasobruslařských show,“ vyjmenovává Spiesová osoby a obsazení pohádky odehrávající se v prostorách hokejové haly.

Milionová podívaná

Za výjimečnou kvalitou bruslařské části představení stojí rodačka z brněnských Bosonoh Radka Kovaříková, amatérská mistryně světa z roku 1995 a dvojnásobná mistryně světa kategorie profesionálů v disciplíně sportovních dvojic. Kovaříková měla na starosti kompletní casting „ledové“ části představení, jehož rozpočet skončil na částce čtyřiaosmdesáti milionů korun.

Investice byla pro tvůrce ojedinělého spektáklu nemalá, velký zájem ze strany diváků ale slibuje, že muzikál Popelka na ledě vydělá. A to ani přesto, že se rozpočet pohybuje na cifře, za níž by se dal natočit celovečerní film. Například v Brně byl o vstupenky na představení takový zájem, že produkce musel přidat ještě jedno vystoupení.

„Moc nás tento zájem těší. Pro mnohé z našeho štábu jde vlastně o takový návrat domů, na Moravu,“ říká autor a režisér projektu Jindřich Šimek, který svoji profesionální kariéru zahájil v baletním souboru Státního divadla v Ostravě, kde pak léta působil jako sólista baletu, choreograf a režisér.

POPELKA NA LEDĚ

* Výpravný muzikál Popelka na ledě se brněnským divákům představí kvůli obrovskému zájmu hned pětkrát.
* První představení začne v Kajot Areně v pátek 25. listopadu v 18.00 hodin, v sobotu 26. listopadu mohou diváci vidět Popelku ve 14.00 a v 18.00 hodin, v neděli 27. listopadu se muzikál na ledě odehraje v 11.00 a v 15.00 hodin.
* Vstupenky lze koupit v předprodejích, jejich cena je od 390 korun, poslední lístky na jednotlivá představení budou v prodeji přímo na pokladnách Kajot Areny.
* Děti do pěti let mají vstup na představení zdarma, ale bez nároku na místa k sezení.
* Více informací a podrobný program jsou dostupné na webu www.popelkanalede.cz