Popíjení na ulici? I přes zákaz v pohodě

Od května platí v Litoměřicích zákaz pití alkoholu na veřejných místech. Sedmička testovala, jak novinka funguje.

Krabici nejlevnějšího vína si koupil redaktor Sedmičky a posadil se s ní na nejrušnějším litoměřickém náměstí. Čekal, že dostane pokutu. Alespoň podle nové městské vyhlášky by měl. Platí od května a pod pokutou tisíc korun zakazuje lidem pít alkohol na veřejnosti.
„Lidé si stěžovali na bezdomovce a mladé lidi kolem dvacítky, kteří ve skupinkách na ulici popíjejí a dělají nepořádek,“ odůvodnila krok města mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová. Redaktor Sedmičky však na vlastní kůži vyzkoušel, že vyhláška se zatím moc „neuchytila“.
Krabici s vínem otevřel v půl dvanácté dopoledne a posadil se s ním na lavičku na rušném Mírovém náměstí blízko morového sloupu. Kolem posedávaly na okolních lavičkách maminky s dětmi, procházeli lidé, policisté se neukázali. Uplynula půlhodina a nic. Žádný komentář ani kontrola. Redaktor se rozhodl „provokovat“ přímo proti kameře městského úřadu v Michalské ulici. Jediný, kdo na něj zareagoval, byl místní bezdomovec. Přilákala ho krabice vína. Věc okomentoval jednoduše.
„Člověk může pít, ale klidně a nedělat pokřik. Pak si toho nikdo nevšimne,“ konstatoval. Přisedl si na lavičku, představil se jako Zbyněk Kohout a ochutnal z redakčního vzorku. „Strážníci nic nekontrolují, těm je to jedno, pokud si někdo nezačne stěžovat,“ doplnil šestačtyřicetiletý muž.
Po dalších dvaceti minutách redaktoři test vzdali. Na pozornost strážníků by nejspíš potřebovali pořádný a hlasitý hlouček.
S opilci má problém i Litoměřičan Ferdinand Kovalovsky. „Bydlím na Kocandě a hlavně tam se navečer schází mlaďoši. Popíjí a dělají binec,“ říká Kovalovsky. Za plotem mu po takovém večírku zůstanou vždy poházené lahve od vína, piva či obaly z limonád. Doufá, že vyhláška pomůže. Doufají i strážníci. Od května řešili čtrnáct případů. Celkem vybrali zhruba tři tisíce korun.
Podle starosty Litoměřic Ladislava Chlupáče by vyhláška měla vymýtit nepořádek z „mejdanů“ v Jiráskových sadech nebo v parku na Mostné hoře. „Pokuta snad pomůže. Do přijetí vyhlášky městská policie řešila tyto případy pouze domluvou,“ uvedl starosta.
Proč strážníci nezasáhli během testu, má podle Evy Břeňové své důvody.
„Ze záběrů kamery porušení pořádku na náměstí nezjistili. Redaktoři se při popíjení vína chovali slušně. Navíc vyhláška platí teprve krátce a mnozí lidé o ní neví,“ dodala mluvčí Břeňová.