Povodně vystrašily TPCA

Automobilka čelila největší hrozbě ve své pětileté historii. Kvůli záplavám na severu Česka vážně hrozilo, že zastaví výrobu.

Už bezmála devatenáct set dní se u Kolína montují auta značek Toyota, Peugeot a Citroen. Chybělo málo a výrobní linky největšího zaměstnavatele v Kolíně se neplánovaně zastavily. „Čelili jsme největší hrozbě přerušení výroby v celé historii TPCA,“ uvedl mluvčí Radek Kňava.
Za vše mohly povodně, jež spláchly sever Čech. Voda řádila mimo jiné i v závodě Grupo Antolin Bohemia v Chrastavě. Ten je pro TPCA důležitý, do Kolína dodává části stropů aut. A protože automobilky obecně nemají kvůli snaze srazit náklady velké skladové prostory a díly putují na linky prakticky ihned z kamionů, nastal pro kolínský závod problém.
Shodou okolostí se stalo, že když sever republiky utopily lijáky, měla TPCA plánovanou dvoutýdenní dovolenou. Na tři a půl tisíc zaměstnanců tak přerušení dodávek dílů nepocítilo. A v pondělí, když se vrátili do práce, už výroba v Chrastavě znovu běžela. „Vyslali jsme tam techniky, pomohli odstranit škody,“ řekl mluvčí.
„Nebylo příjemné sledovat, co se děje, přesto jsem věřil, že firma je na podobné problémy připravená,“ uvedl Tomáš Málek z oddělení údržby.
Sedmička zmapovala sled událostí posledních dvou týdnů v TPCA.