Praha 12 ukončila privatizaci bytů, opozici se to nelíbí

Radnice Prahy 12 se rozhodla, že ukončí prodej obecních bytů. Zbylé asi čtyři stovky bytů si chce radnice ponechat pro sociální potřeby. S tím ale nesouhlasí místní opozice, která kvůli tomu svolala mimořádné jednání zastupitelstva. Je ale pravděpodobné, že se zastupitelé kvůli dovoleným vůbec nesejdou, nebo se opozici nepodaří neschválit program jednání.

Vedení Prahy 12, kde se po podzimních volbách ustavila koalice ČSSD, Věcí veřejných, Změny pro Prahu 12 s podporou KSČM, schválilo na zastupitelstvu na konci června pozastavení prodeje obecních bytů. O pokračování privatizace přímo na jednání žádali i obyvatelé některých domů, kterých se rozhodnutí dotklo. „Zbylo nám 376 bytů, které už nechceme prodávat. Potřebujeme je pro sociální potřeby,“ řekl starosta Prahy 12 František Adámek (ČSSD). To se ale nelíbí opoziční ODS, která by chtěla rozprodat většinu nebo všechny obecní byty. Podle předsedy ODS v Praze 12 a senátora Tomáše Grulicha byl za minulého vedení v čele s ODS už na některé bytové domy zpracován úřední odhad ceny. „S ukončením privatizace bytových domů bez jakékoliv koncepce nesouhlasíme a usilujeme o prodej alespoň těch domů, které jsou z minulého volebního období rozjednány,“ řekl bývalý starosta Prahy 12 Petr Hána (ODS). Podle ODS chybí současné radnici celková koncepce bytové politiky, z které by bylo jasné, kolik bytů chce privatizovat a kolik si ponechat.

Úterní jednání zastupitelstva Prahy 12 ale pravděpodobně nic na rozhodnutí radnice nezmění. I pokud by se zastupitelstvo v potřebném počtu sešlo, opozice nemá pro prosazení pokračování privatizace dostatek hlasů.