Praha příliš neláká investory do komerčních nemovitostí, vede New York

Česká metropole nepatří mezi 25 nejžádanějších míst, která přitahují nejvíce investic do komerčních nemovitostí. Na špici tohoto žebříčku nyní New York připravil o světové prvenství Londýn. Uvádí to zpráva Winning in Growth Cities (Nejvíce růstová města) společnosti Cushman & Wakefield (C&W). „S ohledem na velikost našeho hlavního města to není překvapení. Metropole s 1,3 milionu obyvatel nemůže nabídnout tolik investičně zajímavých nemovitostí jako hlavní světové konglomerace,“ říká James Chapman, vedoucí investičního týmu v C&W.

Česká republika je přesto v letošním roce zatím hlavním investičním trhem ve střední Evropě. Objemem investovaných peněz za sebou nechala i Polsko, a to i přes výrazný rozdíl ve velikosti země. „Bude obtížné obhájit tuto pozici i v příštím roce. Přesto očekáváme, že české nemovitosti udrží zájem investorů a to jak českých, tak zahraničních,“ dodává Chapman.

Vedoucí New York za první tři čtvrtletí 2011 zaznamenal nárůst těchto investic o 165 procent. Druhý Londýn zůstává nejoblíbenějším mezi zahraničními investory. V situaci, kdy se na finanční trhy vrátily výkyvy a kdy panuje všudypřítomná nejistota ohledně vývoje světové ekonomiky, pokračují investoři v „útěku za kvalitou“ a hledají bezpečné příležitosti na vyzrálých, regulovaných trzích, poznamenává zpráva C&W.

Na třetím místě se udrželo Tokio, i přes dopad zemětřesení, tsunami a jadernou havárii. „Poptávka po komerčních nemovitostech v Tokiu je obrovská a nedaří se ji uspokojit,“ tvrdí C&W. V žebříčku 25 nejlepších měst se mnoho nezměnilo; devět nejvýznamnějších měst zůstalo stejných jako v loňském žebříčku, byť si některá mezi sebou vyměnila místa. Nováčky se staly Boston, Atlanta, San Diego, Hamburk a Melbourne. Z první pětadvacítky naopak vypadly Sydney, Tchaj-pej, Kuala Lumpur, Amsterdam a Vancouver. Evropa je v první pětadvacítce zastoupena osmi městy. Nejrychleji rostoucím městem v Evropě byl Frankfurt.

„V tom spatřujeme příležitost, ale i hrozbu. V USA vedou zvyšující se ceny prvotřídních nemovitostí k tomu, že se poptávka šíří i mimo města, která dominovala zotavování trhu. Podobná situace je v některých částech Evropy. Nedávné události však zmrazily tempo, jakým se někteří investoři budou poohlížet mimo zásadní oblasti trhu,“ uzavírá C&W.