Prasečí chřipka zasáhla Slovanské gymnázium

Student Slovanského gymnázia onemocněl prasečí chřipkou, ředitel vyhlásil volno.

Student vyšších ročníků Slovanského gymnázia v Olomouci onemocněl takzvanou prasečí chřipkou. Ředitel školy proto zkrátil dnešní vyučování a na příští dny vyhlásil ředitelské volno.

„O nákaze virem H1N1 nás informovali rodiče studenta. Než se žáci rozejdou dnes domů, chceme jim napřed poskytnout všechny důležité informace o tom, jaké má onemocnění rizika, jaká je prevence a jak se mají chovat,“ řekl Sedmičce ředitel Radim Slouka. Nemocný navštěvuje hlavní budovu gymnázia na ulici Jiřího z Poděbrad, kam dochází asi šest set studentů.

Podle Hany Kabátové z Krajské hygienické stanice jde o aktivního sportovce, který cestuje po celé republice a stýká se s velkým množstvím lidí i z ciziny. „Patrně si to odněkud přivezl,“ uvedla Kabátová. Tvrdí, že ředitelské volno a státní svátek 17. listopadu nahrává tomu, aby se vir po škole nerozšířil.

„Panika není na místě. U zdravých mladých lidí má prasečí chřipka často mírnější průběh než ta klasická. I doba léčby je stejná,“ prohlásila Kabátová. Předpokládá, že mladík bude léčen přípravkem tamiflu.
Jako prevenci doporučuje Kabátová to, co je běžné u všech virových onemocnění a hodně větrat.

V celém Česku bylo dosud hlášeno 394 případů onemocnění prasečí chřipkou z toho pět v Olomouckém kraji. Ve městě Olomouci se jedná o první případ. „Diagnóza ještě nebyla potvrzena Národní referenční laboratoří, protože zdravotnický systém je zahlcen,“ uvedla epidemioložka Růžena Halířová. Dodala, že některé země již od výtěrů upustily. V Česku by se měly viry laboratorně zkoumat jen u závažných případů. „Prasečí chřipka se klinicky nepozná, pouze laboratorně,“ dodala Halířová.

Do lavic by se mělo 980 studentů Slovanského gymnázia vrátit 18. listopadu.