Pravěk ožil v liberecké Plaze

Velkým třeskem začíná návštěva nového Dinoparku v nákupním centru Plaza. Ještěři jsou autentičtí jako ti, kterými nás děsil Steven Spielberg.

Jako na dobrodružné cestě do pravěku si lidé připadají při návštěvě nově otevřeného libereckého Dinoparku. Gigantický osmnáctimetrový Diplodocus se povaluje v jezírku a o kus dál loví svou kořist draví ještěři. Všichni vznikli ve spolupráci s paleontology a archeology. „Na podobě zvířat i okolí jsme spolupracovali s plzeňským muzeem. Hlavně s paleontologem profesorem Josefem Pšeničkou, který je zároveň i naším odborným garantem,“ prozradil Jiří Machálek, manažer firmy West Media.

Ta již má zkušenosti s tvorbou a s provozováním čtyř venkovních dinoparků v Čechách a jednoho na Slovensku. Expozice jsou koncipovány tak, aby poskytovaly nejen zábavu, ale i poučení. Liberecký je nejucelenější a nejlépe technicky vybavený. Návštěvníkům ukazuje naši planetu od začátku jejího vzniku až do moderní doby.

Trasa prohlídky začíná v otočném tubusu, kde lidé zažijí velký třesk. První patro jim pak umožní prožít celý vývoj Země. Druhé se věnuje éře dinosaurů. U každé z třiceti scén, které přibližují autentické výjevy ze života pravěkých zvířat, jsou nainstalovány obrazovky s animací jejich pohybu. Samozřejmostí jsou také info tabule s dostupnými vědeckými poznatky o daném druhu. Některé z modelů se pohybují a vydávají zvuky.

Technické vymoženosti

„Modely ještěrů jsou napojeny na počítače. Filmová kůže na nich je k nerozeznání od opravdové a návštěvníky překvapí i široká paleta zvukových i 4D efektů,“ popsal Machálek. Návštěvníci se mohou těšit na mlhu nebo vodopád. Projdou se po skleněné lávce nad zálivem, mohou se nechat zmáčet pravým deštěm při bouřce nebo absolvovat procházku obezřetnosti v pravěkém lese plném laserových nástrah. Provozovatel parku nezapomněl na dobrodružství a zvídavost nejmenších. „Děti v zábavním parku čeká stezka odvahy. Na ní samy bez rodičů projdou zhruba sto dvacet metrů dlouhý úsek. Půjdou například ve výšce po visutém mostě, budou se muset protáhnout pod ještěrem nebo se sklouznout jeskyní. K dispozici mají i paleontologické hřiště. Mohou si zahrát na archeology a samy si objevit kostru ještěra. Dále je na nich úkol, jestli dokážou určit druh zvířete podle toho, co se už v parku dozvěděly,“ vyzdvihl dětskou zábavu Machálek.

Kromě ještěrů je součástí expozice například model mamuta nebo příbytek neandertálce. Nejsou tady jen repliky. Autentické exponáty tvoří například zkameněliny nebo pravý mamutí kel.

Náročný projekt

Zhruba třicítka odborníků vytvořila v nákupním centru uprostřed města svět pravěku na téměř pěti tisících metrech čtverečních. K tomu využila zatím dvou pater budovy. Na jaře se tvůrce parku chystá otevřít i střechu centra. „Návštěvníci se tam setkají s Brachiosaurem, dále tam najdou terasu s restaurací a kavárnou,“ přiblížil plán manažer Machálek. Součástí expozic je i speciální digitální 4D kino. Promítá se tu panoramatický film Příběh mláděte.

„Obraz i zvuk jsou doplněny například třesoucí se podlahou nebo větrem,“ vysvětlila čtvrté déčko manažerka Nancy Haisová. Zpráva o zajímavé atrakci se rychle šíří. „Chystám se do Plazy se synem. Když jsme byli v Plzni, moc se nám tam líbilo, ale tady je to prý ještě lepší. Od kolegy v práci jsem slyšel, že pomocí joysticku ovládal Tyranosaura rexe a mohl se dívat po okolí jeho očima,“ těší se na návštěvu parku Petr Caba.

Technici na přípravách strávili asi rok. Na výrobu zvířat i dekorací použili modeláři plasty, sklo a sádru. Exponáty přivezlo dvanáct kamionů. Samotná instalace v obchodním centru trvala osm měsíců. „Jen pro zajímavost, před samotnou realizaci parku bylo potřeba natáhnout přes třicet pět kilometrů kabelů a rozebrat část stěny budovy centra,“ zavzpomínal manažer Machálek. Dinopark v libereckém nákupním centru Plaza je otevřen od prvního února každý den, od devíti do dvaceti hodin.

DINOPARK PLAZA

Adresa:

Palachova 1404, 460 90 Liberec

Ceny vstupného:

- v týdnu zaplatí dospělí 130 Kč, děti od 3 do 15 let 80 Kč, rodina 2 dospělí a 2 děti 300 Kč
- o víkendech ceny stoupnou pro dospělého i dítě o dvacet korun a rodina vydá o sto korunu více.

www.dinopark.cz