Před Silvestrem zpátky do středověku

Mezi svátky mohou lidé vyrazit na výstavu, zhlédnout živý betlém nebo okusit léty prověřenou oldies diskotéku.

Na horách, u televize nebo třeba s mísou cukroví v posteli. Poslední dny roku se dají trávit všelijak. Příznivci kulturních zážitků si ovšem i v tomto čase mohou vybrat podle svého gusta z řady rozmanitých akcí.

Vánoce v Plzni si snad ani nelze představit bez oldies diskotéky. I letos se bude konat 25. prosince, a to hned na třech místech. V Alfě na Americké třídě bude staré fláky hrát Petr Březina. Zdeněk Raboch pak bude přejíždět mezi Měšťanskou besedou a Parkhotelem, kde spolu s ním budou desky roztáčet ještě Marcel Špicar, Pavel Maršát a Luděk Jaroš.

„Nikdy v historii nebyla hudba tak pestrá jako ve dvacátém století. Největší množství krásných melodií však vzniklo v šedesátých a sedmdesátých letech. Hlavně na toto období a částečně i na léta osmdesátá se soustředí výběr skladeb na naší tradiční vánoční diskotéce,“ říká o akci Oldies but Goldies Zdeněk Raboch, který stál na jejím počátku.

Nápad roztočit černé kotouče gramodesek na první svátek vánoční uskutečnil poprvé v roce 1979. Od té doby rok co rok v tomto čase pouští se svými kolegy pecky, jako je Perný den, Dům u vycházejícího slunce, Lesní manekýn, Zrcadlo a další.

Gospel i sport

Další příjemný hudební zážitek si mohou dopřát ti, kdo 26. prosince zamíří do plzeňské Velké synagogy. Vystoupí tu Zuzana Stirská se skupinou Gospel Time, tentokrát v doprovodu klavíru, rytmiky, harfy a dechových nástrojů.

„Repertoár souboru ovšem netvoří jen gospely a spirituály, ale také blues, jazz, rock'n'roll, country, muzikálové melodie, písničky ze Semaforu i lidovky. Vše v nových úpravách i v tradičním provedení pro všechny generace,“ zve na koncert jeho pořadatel Michal Jančařík.

Poslední dny roku nabídnou i řadu ryze vánočních a duchovních akcí. Evangelický kostel v Plzni na Lochotíně zve hodinu před štědrovečerní půlnocí na bohoslužbu s vánoční hrou Ježíšek slaví Chanuku aneb Už jsem zase doma, mami.

V Kladrubech bude 26. prosince před polednem k vidění živý betlém, a to přímo na nádvoří kláštera. Bude tu Marie, Josef, malý Ježíšek i zvířata z chléva a hlavně vesničané zpívající koledy.

Rodiče s dětmi se mohou mezi svátky vydat i do středověku. Západočeské muzeum otevřelo počátkem prosince výstavu Expedice středověk, kde si návštěvníci mohou vyzkoušet dobové oblečení včetně rytířského brnění, vyrazit si minci nebo zakusit pocity ubožáka vsazeného do klády.

Kdo má obavy, že o Vánocích přibral nějaké to kilo, na toho se hned po svátcích těší v tělocvičně kladrubské školy, kde bude každému přístupná horolezecká stěna. A Plzeňané se mohou těšit na tradiční novoroční pochod z Bolevce do Bolevce. Lidé z Horažďovic na Nový rok zase vystoupají na Prácheň.

Průvod s pochodněmi A kdo by snad zatoužil vyrazit za zážitky někam kousek dál, ten se může 27. prosince rozjet na akci Vánoce v lese na Kreuzbachklause. Z německého města Haidmühle vychází pochodňový průvod, na jehož konci zájemce čeká táborák, klobásy, svařené víno a punč.