Překážel u plotu. Teď zdobí náměstí

Cesta vánočního stromu ze zahrady na kolínské náměstí začala sousedskou stížností.

Kvůli zachování dobrých sousedských vztahů by pětatřicetiletý stříbrný smrk musel padnout. Díky nápadu Vladislava Mrkvičky udělá radost všem obyvatelům Kolína jako vánoční strom na náměstí.
Původně rostl v zahradě na rohu ulic Jeronýmovy a Táboritské. Mrkvičkovým a jejich sousedům ale strom svými mohutnými kořeny ničil plot.

Smrk rostl pětatřicet let

„Já manželovi říkala, že ho sází blízko plotu,“ řekla tchyně Vladislava Mrkvičky Eva Kozáková, která s manželem strom před pětatřiceti lety zasadila.

„I soused si už kvůli němu stěžoval,“ vysvětlil Vladislav Mrkvička. O tom, že strom bude muset pryč, přemýšlel už od léta. Musel by podat žádost na město a čekat, až odbor životního prostředí pokácení stromu schválí.

„Nechtěl jsem narušit sousedské vztahy. Pokud nefungují, tak je to peklo,“ dodal Mrkvička. Už jednou musel kvůli smrku sousedovi postavit nový sloupek u vrat.

Boural plot, musel dolů

Proto se rodina rozhodla, že strom daruje městu. Vydělaly na tom obě strany. Mrkvičkovým ani jejich sousedům nebude smrk ničit plot a jeho pokácení navíc zaplatí město.

„Napadlo mě, že je strom docela pěkný. Že by mohl ještě nekomu udělat radost,“ řekl Mrkvička.

Město získalo krásný strom jen za cenu odstranění a dopravu na náměstí, tedy asi za deset tisíc korun. Podle pracovníků firmy AVE, která kácení pro město zajišťovala, by jinak takový strom město přišel asi na pětadvacet tisíc korun.

Odstranění minulý čtvrtek nebylo jednoduché. Strom museli dřevorubci dostat ven ze zahrady úzkou cestou tak, aby se nepoškodil ani plot ani strom. Velký jeřáb, který AVE Kolín na akci dovezlo, se tam nedostal.

„Vánoční stromek pro Kolín jsme káceli už loni. Tohle byl ale větší problém,“ popsal Vladimír Střihavka z firmy Pavouci, kterou si město najalo, aby strom odborně porazila. „Byl hned u plotu, manipulační prostor nebyl velký,“ dodal Střihavka.

Problém na kruháku

Doprovod tatře s neobvyklým nákladem na jeho dvoukilometrové cestě z Jeronýmovy ulice na Karlovo náměstí dělala městská policie. „Největší problém byl malý kruhový objezd na konci Legerovy ulice a okolo stojící auta,“ zhodnotili přítomní strážníci.

Na náměstí strom dělníci vztyčili pomocí jeřábu s plošinou. Z ní také během čtvrtečního odpoledne stromek ozdobili na špičce velkou zlatou hvězdou, stovkou klasických žlutých žárovek a stovkou bílých blikavých.

V pátek již byl vánoční stromek připravený na slavnostní rozsvěcení. Od rána ho na náměstí obkopovaly stánky s vánočními dekoracemi a řemeslnými výrobky. Nemohly chybět boudičky se svařeným vínem, medovinou a dalšími dobrotami.

Přišly dva tisíce lidí

Před pátou hodinou se na kolínském náměstí sešly odhadem dva tisíce lidí, aby se společně podívali, jak starosta Jiří Buřič stromek rozsvítí.

„Vůbec jsme takovou účast nečekali, je to úžasné,“ radoval se kolínský starosta.

U stromečku zazpíval koledy výjimečný dětský sbor. Mohly si přijít zazpívat všechny děti, které chtěly. Pořadatelé si ovšem neuvědomili, že když více než stovka dětí zazpívá pod stromečkem své dvě koledy, těžko potom v tisícihlavém davu najde rodiče.

„Našel se malý Kristián. Je pod stromečkem a hledá maminku,“ hlásil do mikrofonu starosta Buřič.