Přerovsko po povodni: Lidé mohou žádat o dotaci, na Hranicku se objevují sesuvy půdy

AKTUALIZUJEME.

PÁTEK 28. KVĚTNA

Peníze putují mezi lidi postižené povodní Celkem 16 a půl milionu korun od státu a ze svého rozpočtu dnes rozděloval Olomoucký kraj povodněmi postiženým obcím. Krajští zastupitelé pro postižené obce regionu vyčlenili částku 8,4 milionu korun. Pro město Přerov připadá částka 741 tisíc korun.

ČTVRTEK 27. KVĚTNA

Sesuvy půdy na Hranicku. Nad Černotínem a v Mariánském údolí se objevují sesuvy půdy. Situaci posuzovali statici, stále se monitoruje a nehrozí bezprostřední nebezpečí. Na silnici na Bystřici pod Hostýnem ale policie musela omezit provoz.

Hraničtí mohou požádat o dotace. Lidé postižení povodní mohou požádat prostřednictvím starostů obcí o nenávratnou finanční pomoc na bydlení. Ti, kteří přišli vinou povodně o bydlení mohou dostat až 150 000 korun, dotace na úhradu části nákladů na obnovu základních funkcí domácnosti postižené povodní činí třicet tisíc na domácnost.

Žádosti musí lidé podat do 30. června na předepsaném tiskopise včetně povinné přílohy, a to na podatelnu Městského úřadu Hranice. Kontaktní osobou je Michaela Matulová, odbor rozvoje města, tel.: 739 164 887, e-mail: michaela.matulova@mesto-hranice.cz.

ÚTERÝ 25. KVĚTNA

Pomoc domácnostem v Lipníku. Lidé v Lipníku, kteří přišli kvůli povodni dočasně o možnost užívat byt nebo jeho část, mohou zažádat o peněžní pomoc. Žádost se podává na tiskopisu vydaném Ministerstvem pro místní rozvoj, který lze získat a poté i odevzdat na odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu Lipník nad Bečvou, vedoucí odboru, tel. 581 722 220, e-mail jemelkova@mesto-lipnik.cz.

Hranická Plovárna Škoda na technologii hranické Plovárny, kterou zaplavila při povodni voda, činí 15 milionů korun. Krytý bazén s atrakcemi se lidem otevře koncem června, venkovní bazén zhruba v polovině července. Voda tam totiž zaplavila šatny pro venkovní bazén, kde se pracovalo na rekonstrukci. V práci mohou dělníci pokračovat, až se prostory vysuší.

Voda v Bělotíně a v Polomi. V noci se rozvodnil potok Luha v Bělotíně a Polomi.

Nahlaste magistrátu škody Magistrát města Přerova vyzývá všechny obyvatele a zástupce organizací, kteří byli postiženi v minulých dnech povodněmi, aby elektronickou poštou zaslali informaci o výši škody na adresu: krizovy.stab@mu-prerov.cz Nahlásit škodu lze také osobně ve dnech: 25. května od devíti hodin ráno do tří odpoledne, 26. května od osmi ráno do půl paté odpoledne, 27. května od půl osmé do tří hodin odpoledne – a to na specializovaném pracovišti ochrany a krizového řízení (Smetanova ulice 7).

PONDĚLÍ 24. KVĚTNA

Sbírka pro Troubky Obec Troubky zřídila povodňové konto, na které je možné zasílat peníze na pomoc při odstraňování následků povodní. Veřejná sbírka Troubek má číslo účtu 43-6947840237/0100, variabilní symbol 9. Sbírku povolil krajský úřad. Troubky jsou povodněmi nejpostiženější místem Olomouckého kraje.

Povodňové škody. Přerovsko sčítá škody po povodni. Na městském majetku v Hranicích jsou škody zhruba odhadnuté na dvaadvacet milionů korun. Na městském majetku v Přerově jsou škody 700 tisíc korun. Sčítání škod v Hranicích a na Hranicku by mělo být podle mluvčího hranické radnice Petra Bakovského hotové ve středu.

Město Přerov oznamuje lidem postiženým povodní, že sklad humanitární pomoci v areálu želatovských kasáren bude otevřený od pondělí 24. května do čtvrtka 27. května od 13 do 16 hodin. K dispozici jsou vysoušeče zdiva, lopaty, košťata, savo, čistící a úklidové prostředky a hygienické prostředky.

Park v Přerově. Z důvodů silného podmáčení je v Přerově uzavřený městský park Michalov.

NEDĚLE 23. KVĚTNA

Záplava v Milenově. Přívalový déšť překvapíl v neděli Milenov na Hranicku. Čtenář Sedmičky Michal Šimko nafotil řádění vody v Milenově.