Přijíždí drsňák s kádrovým škraloupem

Uhrančivý pohled, doutník, nezaměnitelný hlas – to vše charakterizuje Josefa Laufera, který přijíždí do Klatov s koncertem v rámci turné ke svým sedmdesátinám.

V neděli večer vystoupí v klatovském divadle drsňák s křehkou duší, zpěvák příběhů dlouhých cest, Josef Laufer. Elegán, showman a jedinečná osobnost české hudební scény. Ale i zpěvák, jemuž mnozí zazlívají normalizační „hit“, opěvující statečného chlapíka Minaříka, který chystal atentát na Svobodnou Evropu. On sám se k této věci nechce vracet, jen poznamenává, že je to minulost a že každý někdy šlápne vedle.

Těžký osud rodiny

Josef Laufer se narodil v srpnu 1939 ve Francii, v Sables d´ Ollone, okres La Rochelle, jako syn lékaře Maxima Laufera. Ten se jako dobrovolník v občanské válce ve Španělsku oženil se zdravotní sestřičkou Edelmirou Perezovou de Montaněz. Celou druhou světovou válku pracoval otec Maxim v Anglii jako lékař ve službách RAF. V roce 1947 se rozhodl vrátit se s celou rodinou do vlasti. Domov už žádný nenašel, protože se potvrdila zpráva, že celou rodinu, která měla židovské kořeny, nacisté zlikvidovali.

Mladý Josef se vyučil v Tesle ve Vrchlabí a poté pracoval ve výzkumném ústavu vakuové techniky v Praze. Po vojně se mu splnil sen: byl přijat na DAMU. V roce 1968 emigroval jeho mladší bratr Alan – znovu se setkali až po roce 1989. Josef Laufer, navzdory svým jazykovým znalostem, nikdy na emigraci nepomýšlel. V chatu České televize 27. října k tomu poznamenal: „Tady jsem dostal první facku, první holku, byl jsem tady na vojně a jsem tady doma, a jsem doma všude, kde jsou fajn lidi.“

Program z hitů

Koncert v divadle potěší všechny Lauferovy fanoušky, neboť je průřezem jeho dlouholetou kariérou. Zazní písničky, jako je Zabloudil bych rád a náhle, Sbohem lásko, já jedu dál, Detroit City, La bamba, Málo platný a další. Josefa Laufera doprovodí Golem Jana Václavíka. Moderuje Petr Salava. Připravena je také unikátní videoprojekce fotografií a zajímavých filmových dotáček. Koncert začíná v půl osmé večer.