Příznivá statistická čísla dávají falešnou naději

Data z Českého statistického úřadu publikovaná v minulých týdnech hovoří o tom, že se situace českého stavebnictví zlepšuje a že vyhlídky do budoucna nemusejí být tak černé, jak je prezentují někteří odborníci.

[file:9690:small:right]

Možná by ale bylo dobré sundat si růžové brýle a vrátit se zpět do reality. Český statistický úřad totiž srovnává čísla počátku letošního roku se stejným obdobím roku 2010, kdy byla situace ještě horší. Proto ten mírný růst. Sami zástupci stavebních firem vidí letošní rok hodně černě a možné zlepšení situace předpovídají pro rok 2012. Developeři to se svými rezidenčními projekty nezachrání, činit se musí hlavně stát se svými zejména dopravními stavbami. A tam je kámen úrazu. Ministerstvo dopravy jako hlavní hráč v oboru výstavby dopravní infrastruktury zatím přemýšlí, kde potřebné peníze na výstavbu silnic, dálnic a železničních koridorů hledat, když navíc nyní musí najít zdroje na opravu havarijního stavu řady komunikací, na kterých se podepsala letošní zima. Krize stavebnictví má ale i pozitivní dopad – ceny stavebních prací jdou dolů, na trhu se uživí pouze kvalitní stavební firmy a dodavatelé stavebních materiálů.

Koneckonců, v jaké kondici české stavebnictví opravdu je, ukážou nadcházející Stavební veletrhy v Brně. Přeji všem krásné jarní dny.

*Tomáš Johánek, šéfredaktor*