Projekční firmy očekávají pokles letos i v příštím roce

Krize ve stavebnictví se promítá i do činnosti projekčních firem. Bezmála dvě třetiny z nich očekávají v letošním roce pokles objemu uskutečněných prací v průměru o 5,2 procenta, který bude pokračovat i v roce 2013. Uvádí to nejčerstvější studie CEEC Research na základě průzkumu mezi stovkou projekčních společností.

V souladu s očekávaným poklesem výkonu sektoru předpokládají ředitelé firem i pokles svých tržeb, mezi sledovanými segmenty nejsou patrné velké rozdíly. Tržby by měly klesat rovněž i v roce 2013. „Krize se od minulého roku dále prohloubila, sektoru mohou aktuálně pomoci jen dvě věci – růst zakázek nebo ukončení činnosti části společností. Bohužel druhá varianta je pravděpodobnější,“ míní ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

V této situaci stále roste podíl společností ochotných přijmout zakázku s nulovou nebo i zápornou marží. Výrazný tlak na cenu se projevil i ve zhoršení kvality práce, na což upozorňují dvě pětiny projektantů. „Nově se objevil termín hranice bezpečné ceny, po jejímž překročení může mít následně realizovaná stavba problémy s bezpečností pro své uživatele,“ varuje studie. Některé firmy se snaží kompenzovat propad zakázek na českém trhu expanzí do zahraničí, podíl obratu jejích zahraničních aktivit na celkovém obratu je ale zpravidla jen mezi 5 – 20 procenty.

Za největší problémy projekční firmy uvádějí, kromě nedostatečné poptávky, byrokracii a požadavky ze strany státu. Klíčovými prioritami na dalších 12 měsíců jsou zlepšení jejich projektového managementu a plánování, veškeré investice mají „červenou“.