Prologis loni pronajal rekordních 1,7 milionu metrů čtverečních ploch

Společnost Prologis, developer industriálních nemovitostí, v roce 2011 v regionu střední a východní Evropy pronajala více než 1,7 milionu čtverečních metrů plochy. Z toho skoro 58 procent bylo v Polsku. Díky těmto výsledkům Prologis překonal rekord z předcházejícího roku o více než 400 000 metrů čtverečních, uvedla firma. Prologis loni fúzoval s AMB Property Corporation a nová společnost Prologis, Inc. se stala předním mezinárodním vlastníkem, provozovatelem a developerem industriálních nemovitostí s plochou přesahující 55,7 milionu metrů čtverečních na čtyřech kontinentech.

Podle údajů CB Richard Ellis získal Prologis v roce 2011 podíl na trhu střední a východní Evropy přesahující 51 % včetně nájemních smluv na méně než šest měsíců a těch, které se obnovují na měsíční bázi. Toto představovalo čtvrtinový nárůst ve srovnání s rokem 2010. „Navzdory pokračující ekonomické a finanční nejistotě v Evropě byly naše nájemní výsledky ve střední a východní Evropě velmi silné a vyústily ve významný pokles neobsazenosti napříč našimi projekty; v růstu pokračovali i naši klíčoví zákazníci,“ řekl Ben Bannatyne, regionální ředitel společnosti Prologis pro region střední a východní Evropy. „Jasně jsme se zaměřili na pronájem volných ploch a na rozšiřování stávajících nájemních smluv a zároveň jsme do našeho portfolia implementovali projekty na míru. Díky uzavírání krátkodobých nájemních smluv jsme se dokázali okamžitě přizpůsobovat měnícím se potřebám trhu a našich klientů, zatímco jsme zvyšovali naše čisté provozní výnosy,“ dodal.

Z celkové plochy připadalo 385 000 metrů čtverečních na nově podepsané smlouvy a přes 872 000 metrů čtverečních na prodloužení stávajících. Míra udržení tak byla 84 procent. Krátkodobé nájemní smlouvy, především na období kratší než 12 měsíců, případně uzavírané na měsíční bázi, tvořily 454 000 metrů čtverečních. Míra neobsazenosti v parcích společnosti Prologis ve střední a východní Evropě se snížila z 16 % na počátku roku na 11 % na konci roku 2011.

Rekordní Polsko

Minulý rok byl rekordní z hlediska nájemní aktivity společnosti v Polsku. V roce 2011 Prologis podepsal nájemní smlouvy na více než 992 000 metrů čtverečních, což představuje nárůst 13 % pronajatých ploch ve srovnání s rokem 2010. “Počet budov dokončených v posledních letech se zvýšil, v důsledku čehož se stabilizovaly nájmy na trzích s limitovaným počtem volných ploch a vysokou poptávkou. Na některých z těchto trhů jsme byli svědky i růstu nájmů,“ vysvětlil Bartosz Mierzwiak, market officer společnosti Prologis pro Polsko.

V roce 2011 společnost Prologis vybudovala tři nové jednotky „na míru“ s celkovou plochou 66 000 metrů čtverečních umístěné v Polsku, České republice a na Slovensku, čímž využila 16,5 hektaru plochy zastavěním a 38,6 hektarů přípravou na další výstavbu. Ve čtvrtém čtvrtletí společnost navíc započala dokončovací práce na třetí budově o rozloze přes 18 780 metrů čtverečních v Prologis Park Janki v Polsku. Dokončení této budovy je plánováno na druhé čtvrtletí roku 2012.

„V roce 2012 bude Prologis ve střední a východní Evropě i nadále zaměřovat své aktivity na pronájmy volných skladových ploch a prodlužování smluv se stávajícími zákazníky,“ řekl Bannatyne. „Společnost již začala tento rok s výraznou nájemní aktivitou. S celou řadou pozemků na klíčových trzích, které jsou již nyní připraveny na další výstavbu, se bude společnost snažit získat smlouvy o před-pronájmu, aby mohla započít stavbu těchto projektů. Prologis bude i nadále pokračovat v přizpůsobování velikosti land banku napříč regionem s výhledem toho, že se zbaví pozemků na trzích, kde není strategické je dlouhodobě držet.“