Promluvil jsem a v Plzni se na mě dívali jako na exota

Ve fotbale a hokeji to tak chodí, že trenéři nebo hráči přestupují z jednoho klubu do druhého. Není nic neobvyklého, že se tak děje i mezi Ostravou a Plzní.

Trenér Pavel Vrba byl v sezoně 2003/04 asistentem Františka Komňackého a byl u toho, když Baník vybojoval mistrovský titul. Před dvěma lety ho ale osud zavál na západ Čech, kde pozvednul výkony fotbalistů Plzně. V loňské sezoně s Plzní vybojoval domácí pohár a letos jeho tým hraje na špici Gambrinus ligy. Vrba tak má zkušenosti z obou měst, která bojují o to, které z nich hrdý titul Evropského hlavního města kultury 2015 získá. „Když jsem na konci sedmdesátých let mířil hrát fotbal do Ostravy, docela to na mě padlo. Byl jsem sám v cizím městě, bez rodiny, v Ostravě bylo hodně továren. To dohromady vytvářelo tísnivý dojem. Postupem času jsem si ale zvyknul a teď je už Ostrava úplně jiná,“ upozorňuje kouč.
Když přijížděl před dvěma lety do Plzně, město mu v mnohém Ostravu připomínalo. „Když jsem projížděl kolem Škodovky, připomínalo mi to Vítkovice. Stěny závodu jsou také přímo ve městě,“ vzpomíná Vrba. Hned ale přidává silné stránky města. „Moc se mi líbí střed města. Co se týče kultury, tak má v Plzni hlubší kořeny. Je to vidět na zdejších kostelích, divadlech i na historickém centru,“ myslí si Vrba. Co se ale týká sportovního zázemí, má podle něho Ostrava navrch. „V osmdesátých a devadesátých letech minulého století se dávalo do stadionů v Ostravě mnohem víc peněz. Jak zmodernizovaný hokejový stadion ve Vítkovicích, tak ostravské Bazaly jsou v porovnání s plzeňskými protějšky v lepším stavu. Tady má Plzeň co dohánět,“ říká Vrba.

Nikdo mi nerozuměl

Útočník Baníku Ostrava Adam Varadi hrál i za Plzeň a na město má krásné vzpomínky. „Na Plzeň vzpomínám rád. Dostal jsem tam šanci pravidelně hrát a docela se nám dařilo,“ vypráví Varadi. Baník ale důrazného útočníka znovu koupil do svých řad. „To jsem byl hodně rád. Mám tady přátele a vrátil jsem se domů,“ říká forvard. Obě města jsou podle něj dost odlišná. „Ostrava je navíc specifická. Takové město snad v Česku není a Ostrava je pro mě jednička. Narodil jsem se tady. Nechci ale říct, že Plzeň je pozadu. Plzeň je pěkné město s nádherným centrem,“ sdělil Varadi. Města mají jiná nářečí a i Varadi měl drobné problémy. „Když jsem v kabině promluvil, tak se na mě dívali jak na exota. Nikdo mi nerozuměl a já jim kolikrát taky ne. Oni mají takovou zvláštní prodlouženou mluvu,“ líčí Varadi.

Ostrava je jednička

Pro brankáře Michala Daňka je tato sezona specifická. I když z Ostravy pochází, v Baníku dostal šanci až letos. Před tím si udělal velké jméno právě v Plzni. „Když si vybavím Plzeň, tak musím říct jen hezké vzpomínky. Když se ale ozvala Ostrava, neváhal jsem ani minutu,“ vysvětluje Daněk. Ostravě se momentálně fotbalově nedaří. Zato Plzeň v lize válí a ostravský gólman je s jejími hráči stále v kontaktu. „Voláme si často s Davidem Limberským, ale nepopichujeme se,“ pravil Daněk. Na to, kdo by se měl stát Evropským hlavním městem kultury, má jasný názor. „Proč by zrovna Plzeň měla vyhrát tohle ocenění? Ostrava je jednička,“ míní Daněk.

Jenom na stadion

Zato za Plzeň se postavil hokejový obránce Pavel Trnka, který momentálně hraje za Vítkovice, ale z Plzně pochází. „Popravdě Plzeň je hezčí město. I když musím přiznat, že Ostravu nemám moc prošlápnutou. S rodinkou jsem totiž zakotvil ve Frýdlantě nad Ostravicí, odkud pochází moje manželka,“ říká řízný obránce. Na západ Čech se Trnka několikrát za rok vrací. „Mám tam rodiče a kamarády, ale neplánuji, že bych se do Plzně vrátil. Ve Frýdlantě jsem nadšený z nádherné přírody a nikam do města se mi nechce,“ vysvětluje Trnka. Měla by podle něj vyhrát Ostrava, nebo Plzeň? „Jsem Plzeňák, a tak vyhraje Plzeň. Do Ostravy jezdím, jen když jedu na stadion. Jinak vůbec,“ upozorňuje Trnka. Vítkovický obránce přiznává, že má podobné problémy s nářečím, jako měl Adam Varadi v Plzni. „I když jsem tady už nějakou dobu, stále máme s manželkou často debatu o tom, která slova se říkají správně a jak se mají vyslovovat,“ podotýká Trnka.