Promluvil učitelův vrah ze záhrobí?

Když Anna Malchárková začala psát o brutální vraždě učitele Kuroně, setkala se s řadou nadpřirozených jevů.

Na místě, kde před 114 lety našli zavražděného učitele Oskara Kuroně z Bolatic, stojí kamenný kříž a leží velký kámen. A děly se tam zvláštní věci. Loni obcházel psychotronik Gerhard Janoš místo, kde byl učitel zabit s virgulí. Dlouho se nehýbala, ale u kamene začala kmitat jako zběsilá. „Pak jsem měla klást otázky. Nic jsem neměla připravené, a tak mě napadlo se zeptat, kdo je tu s námi? Odpověď zněla inspektor Mende. Učitele prý chtěl jen zastrašit, ne zavraždit. Teď hledá pomoc a modlitba nepomůže,“ popisovala nadpřirozené setkání dolnobenešovská autorka Anna Malchárková.
Ta příběh zpracovala ve své knize Kamenný svědek. Netušila však, jaká řada podivných náhod a nadpřirozených jevů ji při zjišťování faktů této historické události potká. Vše přitom začalo před dvěma lety, kdy projížděla kolem kříže na kole. „Jako by mi nějaký vnitřní hlas přikazoval: Napiš to!“ vzpomínala Malchárková. Vyzpovídala bolatické pamětníky a napsala povídku. Hlas ji ale pronásledoval dál. „Tak to nebylo!” naléhal hlas. Náhodou se seznámila s manžely Ruskými z Bolatic, kteří se léta zajímají o místní historii. Společně objevili další stopu. „Našli jsme román psaný švabachem z roku 1910. Napsal ho Emilius Prchala, učitel, který přišel po Kuroňovi a bydlel ve stejné světnici,“ řekla Monika Ruská. Prchalovi příběh vyprávěl hostinský Rudolf Duda, který se s Kuroněm přátelil. I on psal o nějakém vnitřním donucení a byla to jediná kniha, kterou kdy napsal.

Virgule záhadně mizela

Klid autorka neměla ani po úpravě textu. „Když byla kniha hotová, jako by mi někdo našeptával. Spal to, Spal to! Předtím, než jsem rukopis poslala nakladateli, jsem opět jela kolem kříže a jako by mi někdo napověděl, jak to bylo doopravdy,“ řekla Malchárková. Přepsala celou kapitolu a ráno jí počítač hlásil virovou nákazu. Text se jí podařilo zachránit a kniha vyšla na Dušičky. Měření virgulí dokumentoval Manfred Ruský digitálním fotoaparátem. „Kdybych to neviděl, tak tomu nevěřím. Na první fotografii, kdy je Gerhard Janoš dál od kamene, je virgule dobře vidět. Na dalších, když stojí už přímo nad kamenem, už má jen prázdné ruce. Virgule záhadně zmizela. Fotky upravovat neumím a když jsme je odesílali autorce, třikrát nedošly,“ popsal Ruský.
Když existenci nadpřirozené síly potvrdili nezávisle dva psychotronici, pomohl kněz a místo vraždy vysvětil. „Najednou myšlenky na kříž zmizely. Teď mě potěšilo, že ho Bolatičtí opravují,“ řekla Malchárková.
Mladého učitele našli před 114 lety surově ubodaného a rozřezaného na kusy uprostřed lesa. Při vyšetřování v roce 1895 padlo podezření, že učitelův sok v lásce, vlivný inspektor Mende, si vraždu objednal u italských dělníků stavějících železnici do Chuchelné. Důkazy ale chyběly a vraha nikdy nedopadli.