Pronájmy skladů se v Česku ve třetím čtvrtletí výrazně propadly

V letošním třetím čtvrtletí se v Česku pronájmy moderních skladů propadly meziročně o 63 procent na 54 800 metrů čtverečních. Po započítání obnovených smluv dosavadních nájemců činily pronájmy logistických center 109 700, což znamená meziroční pokles o 49 procent. ČTK to oznámilo sdružení realitních poradenských firem Industrial Research Forum.

V Česku je v současnosti 3,8 milionu metrů čtverečních moderních skladů a dalších průmyslových nemovitostí. Na konci září z toho bylo 6,9 procenta prázdných, což představuje 259.000 čtverečních metrů. Stavitelé od července do konce září dokončili v Česku výstavbu přibližně 105.000 metrů čtverečních skladů. Aktuálně staví dalších zhruba 200 tisíc čtverečních metrů.

Nejvyšší nájemné v moderních logistických centrech se v současnosti pohybuje kolem 4,5 eura (asi 112 Kč) za metr čtvereční. Industrial Research Forum sdružuje společnosti CB Richard Ellis, DTZ a Jones Lang LaSalle. Cílem sdružení je poskytovat co možná nejúplnější, nejpřesnější a nejtransparentnější data o vývoji českého trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi.