Prosím, je sedmička volná? žadoní sportovci v Polabí

Sedm. Pro řadu lidí číslo, které nosí štěstí. Také proto je ve většině sportovních týmů o dres s touhle cifrou značná tlačenice.

Magický význam se sedmičce přikládá už od dob Babylóňanů. Jde údajně o vesmírné absolutní číslo všech symbolů, znamení dokonalosti, klíč k poznání a moudrosti. Týdeník Sedmička našel ve sportovních klubech v Polabí sedm sportovců, jejichž dres zdobí právě magické číslo sedm a pátral po důvodech, proč si vybrali právě tuhle cifru.

Adam Koch
22 let, basketbalista

Pivot nymburských basketbalistů Adam Koch (v grafice číslo 1) se k sedmičce dostal matematickou logikou. V Americe, odkud dvě stě tři centimetry vysoký hráč pochází, nosil číslo třicet čtyři. „S tímhle číslem na dresu jsem hrával od dětství. Jenže v Nymburce bylo už obsazené, má ho Michael Lenzly. Musel jsem zvolit náhradní variantu. Řešení bylo jednoduché. Řekl jsem si: tři plus čtyři je přece sedm. Sedmička byla volná,“ říká nymburský obr.
U numerologů by si Koch zcela jistě „šplhl“. Čísla tři, čtyři a stejně tak i sedm mají v numerologii značný význam. „Nijak pověrčivý ale nejsem,“ říká pragmaticky Koch. Minulý víkend však Američanovi sedmička na dresu štěstí přinesla. Jeho tým si v premiérovém vystoupení v prestižní Adriatické lize doslova pohrál s Bělehradem. „Hráli jsme jako správný tým, povedl se nám báječný start do soutěže. Snad nám to vydrží,“ přeje si Koch, vášnivý hráč play-stationu.

Jana Blažková
31 let, nohejbalistka

Nohejbalistka Jana Blažková (v grafice číslo 2) si sedmičku na dresu vybrala sama.
„Narodila jsem se sedmého dubna. I proto mám k tomuto číslu velmi kladný vztah,“ říká univerzálka českobrodských nohejbalistek.
Na otázku, zda sedmičky provázejí Blažkovou i v životě, se smíchem odpoví: „No, děti mám zatím jen tři.“ S její „pomocí“ skončily nohejbalistky Českého Brodu letos těsně pod vrcholem české nejvyšší soutěže – předčil je jen brněnský tým. Na mistrovství republiky se Blažkové už tolik nedařilo. „Ve dvojicích jsme těsně nedosáhly na stupně vítězů a ve trojicích jsme nepostoupily z kvalifikace. To nás dost mrzelo,“ říká Blažková. Aby také ne, vždyť v minulé sezoně se Blažková stala v soutěži trojic mistryní republiky. „Snad mi ta moje sedmička přinese štěstí zase za rok,“ přeje si jednatřicetiletá bruneta. Jiří Raul
33 let, sledge hokejista

Podobně jako Blažkové, pomohl kalendář k číslu sedm na dresu i sledge hokejistovi Jiřímu Raulovi (v grafice číslo 3). „Jsem ročník sedmdesát sedm, tak proč si sedmičky nedat i na záda,“ říká Raul. Číslovky sedm má na dresu Sedících medvědů z Kolína hned dvě. Vzhledem ke hráčově úrazu, po kterém přišel o nohu, je o štěstí skrytém v číslech necitlivé mluvit. „Pověrčivý nejsem. Prostě beru to, co mi osud nadělí. I když je to občas kruté. Ale sedět na gauči? Nic pro mě,“ říká vyrovnaně Raul.
Kromě premiérového titulu v české lize, který vybojoval s týmem Kolína letos na jaře, se podíval i na zimní paralympiádu do kanadského Vancouveru. „Skvělý zážitek. O tom se mi ani nezdálo,“ dodává otec ročního syna.

Pavel Němeček
20 let,hokejista

Hledat důvody, proč hokejista Nymburka Pavel Němeček (v grafice číslo 4) nosí na zádech číslo sedm, není nutné. Stačí se podívat na datum narození nymburského křídelního útočníka: 7. 7. „Sedmičku volím i kdykoliv jindy mimo hokejový stadion. Jsem trochu pověrčivý a sedmička je moje šťastné číslo,“ říká Němeček. Ze začátku však víc než na sedmičku myslel na osmnáctku. „To proto, že ji nosívali můj otec i strejda. Jenže ta byla vždy hned obsazená. Ale dostal jsem se k sedmičce a už bych neměnil,“ vypráví Němeček.
Start do sezony se nymburským hokejistům příliš nevydařil. Po třech úvodních prohrách se však tým rychle zvedl ze dna tabulky. „Po těch studených sprchách jsme se konečně probrali a rozjeli se do správných kolejí. Teď už je jen potřeba se jich držet,“ přemýšlí Němeček. A jakou kariéru věští Němeček sám sobě? „Časem bych se rád popral o angažmá ve vyšší soutěži. Musím však na sobě ještě hodně dřít a nabrat spoustu hokejových zkušeností,“ tvrdí „sedmičkový král“ hokejového Nymburka.

Tomáš Kazár
26 let, fotbalista

Když Tomáš Kazár (v grafice číslo 5) přišel letos do Zenitu Čáslav, jedna z jeho otázek zněla: „Prosím, je volné číslo 7?“ A bylo. „Jsem rád, že to klaplo. Je to moje oblíbené číslo,“ říká bez váhání záložník fotbalistů druholigové Čáslavi. Se sedmičkou na zádech se probojoval až do nejvyšší soutěže. „S tímhle číslem jsem hrál už při svém působení v HFK Olomouc a dostal se s ní i do kádru prvoligové Olomouce,“ vypráví autor čtyř prvoligových branek. Magii sedmičky doplňoval dříve i různými rituály. „Toho už jsem však raději nechal,“ usmívá se středopolař.
V úvodu sezony však „nosila“ Kazárova sedmička Zenitu spíš smůlu. Tým klesl na samé dno tabulky a změnil trenéra. Ze dvou posledních zápasů však Čáslavští vybojovali plný počet šesti bodů. „Nechci to zakřiknout, ale dost jsme se zvedli. V kabině je hned lepší nálada. Teď nás čeká další z klíčových zápasů, duel s Karvinou. Musíme potvrdit předchozí bodové zisky a zase hrát na vítězství,“ burcuje fotbalista Kazár.

Markéta Taucová
25 let, basketbalistka

Dres s číslem sedm „vyfasovala“ basketbalistka Markéta Taucová (v grafice číslo 6) až v prvoligových Pečkách. „Zatím mi nosí štěstí. V Pečkách se mi celkem daří,“ říká tmavovlasá rozehrávačka. Její tým loni vypadl až ve čtvrtfinále druhé nejvyšší soutěže. Dříve Taucová hrávala s jinými čísly. „Moje oblíbené číslo je třináct,“ prozrazuje. Taucová se kromě basketbalu v Pečkách a práce u jednoho z telefonních operátorů věnuje také trénování mládeže. „Vedu kolínský dorost, chlapce do šestnácti let. I když mě někteří kluci přerostli o hlavu, práce mě moc baví,“ říká Taucová o koučování kolínských basketbalových nadějí.

Brad Jones,
25 let, basketbalista

Rozehrávač prvoligových basketbalistů Kolína Brad Jones má sedmičku rád, nevadí mu. Přesto nejde o jeho nejoblíbenější číslo. „Nic proti sedmičce, v Kolíně byla volná, tak jsem po ní sáhl. Kdyby to však šlo, nosil bych jedničku,“ říká Američan v modrobílém dresu Kolína. Jedničku už Jones nosil na americké univerzitě. Bral by ji hned zpátky. Čísla jedna až tři však nejsou v evropských basketbalových klubech povolená. Sedmička na dresu přinesla Jonesovi štěstí v úvodním kole basketbalové Mattoni NBL jen napůl. Se čtyřiadvaceti body byl nejlepším střelcem zápasu Kolína s Opavou. Ke spokojenosti však mladému Američanovi chybělo vítězství, jeho tým prohrál se Slezany o dva body 80:82.
„Celkem se mi dařilo. Ale nemůžu být spokojený, když tým prohraje,“ prohlašuje skromně. Snad se dirigent kolínského týmu se sedmičkou na zádech dočká vítězství dřív než v sedmém kole…