První týden jsem brečela, vypráví dívka z pánského klubu

Prostituce je podle Ostravanů nejhorší práce na světě. Co na to ti, kdo se jí živí?

V ostravském podniku Euphoria v ostravských Hulvákách je v pátek před osmou večer klid. Personál se teprve připravuje do práce, pomalu se začínají trousit i děvčata. Muži, kterým dnes budou dělat společnost, přijedou později.
„Třetina pánů chce erotické služby, zbytek má zájem o striptýz, nebo si chce s děvčaty jen popovídat,“ překvapuje majitel nočního klubu Lukáš.
Euphorii otevřel teprve před měsícem, více než dva roky ovšem provozuje nedaleko odtud podobný podnik Simona. O oba pánské kluby pečuje společně se svou partnerkou Patricií. „Snažíme se být jiní než konkurence, dbáme na osobní přístup, chceme to tady mít čisté a voňavé,“ líčí Patricie.
Její partner Lukáš je jediným mužem mezi pětadvaceti děvčaty, které tady pracují. „Máme tu holky od osmnácti do třiceti let, výjimečně i pětatřicítky, pokud to jsou ženy, které o sebe pečují. Je jedno, jestli je to blondýna nebo černovlasá, jestli má malá nebo velká prsa, důležité je příjemné vystupování,“ vyprávějí Lukáš s Patricií. Než dívky zaměstnají, vždycky si ji nejprve společně pozvou a otipují.
Nedávno přijali i Kristýnu, mladou matku samoživitelku. V devatenácti zůstala sama s ročním synem. Z osmitisícové mateřské neměla ani na to, aby zaplatila bydlení. A tak se rozhodla, že si přivydělá. „Našla jsem si na webu tenhle klub a přišla, že to zkusím. Když jsem šla poprvé s cizím chlapem, bylo to divné. Zpočátku jsem měla obrovské výčitky, první týden jsem probrečela. Pak jsem si zvykla. Beru to jako práci,“ vypráví devatenáctiletá dívka, která chodí do práce třikrát až pětkrát týdně. Dítě jí mezitím hlídá kamarádka. „Za týden mám kolem sedmnácti tisíc,” počítá.
Peníze, to je podle jejího šéfa Lukáše to hlavní, co většinu holek v branži drží. „V profesi dělám šest let, za tu dobu jsem potkal možná dvě, které to dělaly pro zábavu, ostatní jsou tady kvůli penězům. Ovšem platí: těžko se začíná a ještě hůř končí, na peníze si holky rychle zvyknou,“ přidává další postřeh. Když je dívka žádaná, může si podle něj za měsíc vydělat klidně sto tisíc.
Vilek, jako je Euphoria, je v Ostravě asi dvacet. A pak jsou tu priváty, těch je kolem šedesáti. Vydělávají si v nich dohromady stovky žen. Ovšem ne každá má sílu to ustát. „Některé vydrží pár týdnů, některé zůstávají dlouho,“ vypráví Lukáš.
Mezi dívkami a pány, jak se tady mužům říká, prý často vznikne skoro přátelské pouto. Ale jsou i muži, kteří si rádi řeknou pokaždé o jinou. „Holky se mužům předvedou u tyče, oni si vyberou, kterou pozvou ke stolu. Ale nikdo tady nikoho nenutí, dívka s nikým jít nemusí,“ popisuje pravidla hry Patricie, o níž prý její rodina i známí vědí, že penzion pro pány provozuje. „Já se za to nestydím. Někdo má cukrárnu, já noční klub,“ uzavírá jednoznačně.