Psík zachránil maratonci život

Na Bohuslava Balcara zaútočila psychicky narušená řidička. Chuť do života mu to ale nevzalo.

Bohuslav Balcar vykazuje znaky renesančního člověka. Kromě závodního běhání tlumočí a překládá ze čtyř světových jazyků, píše literaturu faktu zejména o druhé světové válce a minulý rok vydal svoji první beletristickou knížku, politický thriller Prolog místo epilogu.

Nikdy nebyl profesionálním sportovcem, který by nemusel pracovat. „V Pivoni jsme závodili pořád. V létě na loukách při pastvě dobytka, v zimě na lyžích. Otec mi vyrobil první lyže, když mi byly tři roky. Když pro velké závěje nepřijel autobus, mazal jsem po svých do Poběžovic do školy anebo později na vlak, abych dojel do školy v Horšovském Týně,“ vzpomíná Balcar.

Jeho prvním sportovním úspěchem byl titul mistra Československa v silničním závodě družstev na 10 km v Běchovicích v roce 1969, kterého dosáhl se svými dvěma oddílovými kolegy.

Když definitivně přešel k vytrvaleckým závodům na silnici, obsadil v roce 1975 druhé místo v celoroční soutěži Maratónec České republiky a páté místo v celém Československu. Tři roky byl členem československého reprezentačního maratonského týmu.

Dvě rány osudu

Než loni získal ve své kategorii dva tituly mistra republiky, v půlmaratonu a v běhu na deset kilometrů, musel překonat nepříjemnosti, z nichž se těžko dostával.

„V prvním případě to byl útok psychopatické řidičky osobního auta na mne a našeho psíka, s nímž jsem běžel trénink. Psík útok zpozoroval dříve než já a vlastně obětoval svůj život, aby můj zachránil. Dlouho jsem měl rozbité koleno a stále to pociťuji. Ve druhém případě jsem se stal jednou z obětí jedovatých výparů z chemických měřičů spotřeby tepla, umístěných na radiátorech v bytech a ve společných prostorách domu. Než se přišlo na to, že výpary obsahují lidskému zdraví škodlivé látky, mé dýchací ústrojí chronicky onemocnělo. Byly doby, kdy jsem nemohl uběhnout ani tisíc metrů,“ říká Balcar, jehož velkým vzorem vždycky byl Emil Zátopek.

Sportovní organizátorská činnost je další velkou aktivitou Bohuslava Balcara. Založil Běh osvobození Haltravy jako vzpomínku na osvobození Chodska americkou armádou. Konalo se pětatřicet ročníků. Vloni zase Grand Prix Chodska. Závod, jehož první ročník se uskutečnil na trase z Klenčí na Hrádek celým horním Chodskem.

„Jsem přesvědčený, že například štafetový běh na trase z bavorského Eslarn do Hostouně, kudy v rámci bojové akce Operation Cowboy jela v květnu 1945 americká bojová skupina osvobodit válečné zajatce a zachránit vzácné bílé lipicánské koně ze slavné vídeňské Španělské jezdecké školy, ukryté nacisty, by mohl být jedním takovým cílem do toho dalšího mého půlstoletí,“ má plány sportovní vytrvalec Balcar.