Rabasovy lebky v zámecké stříbrnici

Na zámku Jezeří je na léto přichystaná expozice zvířecích lebek ze sbírky Přemysla Rabase.

Jezeří / Čtyři stovky lebek zvířat z celého světa jsou v těchto dnech k vidění ve stříbrnici zámku Jezeří u Mostu. Sbírka patří bývalému řediteli chomutovského zooparku Přemyslu Rabasovi. „Rozhodně stojí za zhlédnutí exkluzivní kolekce ploutvonožců. Osobně si nejvíce cením lebek vačnatců včetně vombata a tasmánského ďábla. Téměř bizarně vyhlíží lebka mořského ďasa,“ popisuje Rabas.

Ukradený exponát

Raritou Rabasovy sbírky je i lebka hmyzožravé hyenky hřivnaté, mravenečníka, ale také srstnatého nosorožce, jediná lebka křížence severního a jižního bílého nosorožce na světě.
„Ta bohužel na Jezeří není. Zapůjčil jsem ji do muzea koster v Protivíně do Krokodýlí zoo,“ upřesňuje Rabas.

Zvířecí lebky získal mnoha způsoby. „Občas od veterináře po uhynutí zvířete, někdy přímo v přírodě. Hyenku jsem sebral přejetou v Kapsku. Na lebku žirafy jsem v Zimbabwe čekal až do skončení lví hostiny,“ vysvětluje zdroje svých trofejí Rabas.

Ve svých pokladech měl také dvacet tisíc let starou lebku jeskynního medvěda, kterou dostal od přítele Jiřího Wintera Neprakty. „Tu mi ale někdo ukradl,“ svěřuje se zoolog Rabas.
Výstava ve stříbrnici je otevřena každý den od úterý do neděle. „Lebky jsme tu ještě neměli. Je to zase něco nového pro lidi,“ pochvaluje si kastelánka Jezeří Hana Krejčová.

Kromě Rabasovy sbírky s trochu mrazivým nádechem čekají na návštěvníky zámku vedle kaple, loveckého pokoje, apartmá kněžny s koupelnou a ložnicí také prostory v podzemí.
„Ve sklepení, které kdysi sloužilo ke skladování ovoce a zeleniny, se nám zabydlela strašidla,“ vyzývá Krejčová.