Racketlon: čtyři sporty v jednom

Racketlon má v Česku teprve pětiletou historii. Opava ale už má v této nové disciplíně dvojnásobného mistra světa.

Racketlon je nové sportovní odvětví, které vzniklo v osmdesátých letech v severských zemích a rychle se rozšířilo po celém světě. Češi v něm mají několik výrazných osobností, mezi které se řadí i dvojnásobný mistr světa ve veteránské kategorii Jaroslav Schwan z Opavy. „Hráč racketlonu musí zvládnout kombinaci stolního tenisu, bandmintonu, squashe a tenisu. Každé utkání se skládá z jednoho setu z každé disciplíny a každý set má jednadvacet bodů,“ vysvětluje Schwan, co to racketlon přesně je. Racketlon má však, oproti například tenisu nebo badmintonu, svá specifika. „Tenis se například nepočítá standardně, ale na jednotlivé body,“ říká Schwan. Počet vyhraných setů nerozhoduje, zvítězí ten, kdo celkově uhraje více bodů.
Opavský racketlonista si poprvé vyzkoušel nový sport na turnaji v roce 2007 a už o rok později stál na stupních vítězů jako mistr světa ve čtyřhře. V roce 2009 se mu povedlo titul obhájit. „Specializuji se na stolní tenis, který hraji za béčko Mokrých Lazců. K němu mám také nejblíž. Z ostatních sportů v racketlonu jsem si musel nejvíce zvykat na squash. Už to, že soupeř je vedle, a ne naproti, byl celkem nezvyk,“ popisuje Schwan. I když se o racketlonu začíná mluvit pořád víc, rozkvět má tento sport ještě před sebou. „Lidí začíná hrát víc a také se zvyšuje jejich hráčská kvalita. U nás je problém v tom, že se turnaje dají pořádat jen asi na pěti místech, kde jsou sportoviště pod jednou střechou. Prodlevy mezi disciplínami totiž bývají maximálně desetiminutové,“ upřesňuje Schwan.

Schwan: Druhé místo ve stolním tenise je cennější

Ani na světových podnicích se ale ve veteránské kategorii neschází taková konkurence, jako to bývá v jednotlivých disciplínách. „Když chceme uspět na mistrovství stolního tenisu, v naší kategorii bývá přes šest set hráčů. V racketlonu jich bývá kolem třiceti. Proto je pro mě hodnotnější druhé místo na mistrovství světa ve stolním tenise než titul v racketlonu,“ vysvětluje Schwan. Dvojnásobný mistr světa se v přípravě také nejvíce soustředí na stolní tenis. „Stolní tenis hraji třikrát týdně, squash a badminton jednou týdně. K tenisu se dostanu jenom v létě,“ komentuje svou přípravu Schwan, který se živí jako konstruktér. Jestli se opavský racketlonista pokusí letos obhájit mistrovský titul, není zatím jasné. „Čtyřhra se letos hraje ve Švýcarsku, se svým partnerem ale ještě nejsem domluvený. A o startu na mistrovství světa jednotlivců v Holandsku nejsem rozhodnutý,“ říká Schwan.