Račte vstoupit, zve vzorná toaletářka

Kdyby všichni brali svou práci tak zodpovědně jako toaletářka Marie Kudíková, bylo by v Česku asi jako v ráji.

Když dostala Marie Kudíková před šesti lety práci na veřejných toaletách ve Frýdku, vzala ji velmi vážně. Teď je smutná z toho, že na její dokonale čisté a esteticky lákavé záchody skoro nikdo nechodí. Například minulou středu, když měla ranní směnu, přišly dvě ženy a dva muži. A tržba? Celých dvanáct korun.
„Sleduji, jak lidé chodí čůrat pod stromy naproti záchodkům, dokonce i ženské. Je to smutné. Čtyři koruny za kabinu přece nejsou tak mnoho,“ říká devětašedesátiletá Marie Kudíková.
Pěkně oblečená a zachovalá důchodkyně věnuje záchodům veškerou péči. Zoufá si však nad tím, že o toaletách, které jsou kousek pod hlavní magistrátní budovou ve Frýdku, skoro nikdo neví. „Jsme tady
zastrčení a chybí ukazatele, které by k nám lidi navedly,“ říká žena.

Čisto jako v nemocnici

Když někdo na toalety ve Frýdku přece jen přijde, dočká se služeb jako v dobrém hotelu. Hrůza z veřejných záchodků, jak ji mají lidé zafixovanou z minulosti, vůbec není na místě.
„Toalety čistím důsledně po každém zákazníkovi. Nechci, aby si lidé stěžovali,“ vysvětluje Kudíková.
Dělá i věci, které od ní zaměstnavatel – Technické služby Frýdek-Místek – vůbec nežádá. Neustále čistí záchody, vytírá podlahu, leští zrcadla a kachlíčky, ale také zdobí prostor umělými květinami, záclonami
a pečuje o okolí. „Tady jsem vysázela květiny, aby byl příchod k záchodům pěknější,“ říká Kudíková. Hrdě ukazuje záhonek, kde kvetou hřebíčky a jiné kytky. Všechny dveře na toaletách myje jednou za tři dny, okna leští co čtrnáct dnů. Pravidelně sbírá odpadky kolem budovy. V zimě, když napadne sníh, ho sama odklízí. Do práce chodí dříve, než musí. Když má odpolední, která začíná v půl sedmé a končí v sedm večer, často zůstává až do osmi. „Co kdyby někdo ještě přišel?“ vysvětluje žena. Je vděčná za každou pochvalu.
Doma je jí smutno. „Kdybych mohla, byla bych v práci každý den. Nejde jen o peníze,“ vysvětluje. Než dostala důchod, kuchala v nedaleké továrně kuřata. Pak měla mozkovou mrtvici a musela předčasně do
důchodu. „Dostávám sedm tisíc korun, z toho čtyři jdou na byt. Kdybych si nepřivydělala, nevím, jak bych žila,“ dodává.
Městská společnost Technické služby Frýdek-Místek má kamenné veřejné toalety celkem na třech místech ve městě, kromě toho spravuje suché WC.