Řadě solárních zdrojů hrozí zbourání kvůli stavebnímu povolení

Kraje v současnosti řeší desítky problémů se solárními elektrárnami, které jsou postaveny v rozporu se zákonem. Často porušují územní plán a mnohým investorům tak hrozí, že budou muset své projekty odstranit.

Kraje dosud prověřily kolem 800 staveb a nejčastějším prohřeškem investorů je při stavbě fotovoltaické elektrárny nedodržení takzvaného ochranného pásma, což je dvacetimetrový prostor kolem plotu zařízení. „Velmi často se stává, že dvacetimetrové ochranné pásmo zasahuje na cizí pozemek, protože s ním majitel fotovoltaické elektrárny nepočítal,“

Někteří investoři namítají, že za chyby v projektech mohou stavební úřady, které nejsou ve svých postupech jednotné. „Pokud stavebník stavěl v rozporu s tím, co deklaroval stavebnímu úřadu, je chyba na jeho straně. Pokud dodržel stavebník dokumentaci, která byla stavebním úřadem shledána v souladu se stavebním zákonem, a po přezkumu se ukazuje, že rozhodnutí bylo špatné, je chyba na straně stavebního úřadu,“ uvedla Jabůrková. Výrazný nárůst v počtu fotovoltaických elektráren nastal během druhé poloviny loňského roku. Podnikatelé chtěli své zdroje zprovoznit, protože od letošního ledna pro solární elektrárny platí již o polovinu nižší výkupní ceny za elektřinu. MMR se domnívalo, že kvůli solárnímu shonu, byly stavby elektráren v některých parametrech zanedbány, proto dalo podnět ke kontrolám. Kraje prověřují elektrárny s výkonem nad jeden megawatt. Malých elektráren například na střechách domů se kontroly netýkají. Celkem v Česku funguje téměř 13 tisíc solárních elektráren o celkovém instalovaném výkonu přes 1900 MW.