Rakouský hrdina Baumgartner se zodpovídá před soudy z ublížení

Felix Baumgartner

Felix Baumgartner Zdroj: Profimedia.cz

Rakouský hrdina Felix Baumgartner, jenž před necelými třemi týdny skočil ze stratosféry, se zodpovídá před soudy z ublížení na těle. Údajně zbil řidiče nákladního vozu, což ale popírá.

Příští úterý má soud v Salcburku rozhodnout o odvolání Baumgartnera proti rozsudku soudu první instance ve věci napadení řeckého řidiče, jemuž prý extrémní sportovec uštědřil ránu pěstí. Baumgartner byl už v dubnu prvoinstančně odsouzen k pokutě, ale odvolal se, sdělila mluvčí salcburského státního zastupitelství Barbara Feichtingerová.

Incident se odehrál 30. září 2010 nedaleko salcburské Red Bull Areny. V koloně si do vlasů vjeli řidiči osobního a nákladního vozu. Podle prvního rozsudku se Baumgartner do sporu vmísil a postavil se na stranu prvního řidiče.

Řek do Baumgartnera strčil, což si dobrodruh nenechal líbit a uhodil muže takovou silou, že utrpěl tržnou ránu v obličeji. Baumgartner v dubnu tvrdil, že řidiče nebil. Přesto byl nepravomocně odsouzen k pokutě ve výši 1500 eur (přes 37 500 korun).

Není jasné, zda se Baumgartner v úterý k dalšímu projednávání případu osobně dostaví, protože se může nechat zastupovat svým obhájcem.

Třiačtyřicetiletý Baumgartner 14. října ohromil svět, když nad americkým státem Nové Mexiko skočil z kapsle zavěšené na balonu z výšky 39 kilometrů. Překonal tak několik rekordů včetně toho, že při více než čtyři minuty trvajícím volném pádu dosáhl nadzvukové rychlosti, kterou překonal o výrazných 265 kilometrů za hodinu.