Realitní trh v ČR podle katastrálních zápisů v pololetí stagnoval

Oživení tuzemského realitního trhu nenastalo ani v letošní prvním pololetí, vyplývá ze statistik Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK). Od ledna do června úřad eviduje 340 400 předmětů řízení, což je zhruba stejně jako před rokem.

„Meziroční srovnání prvního pololetí 2011 potvrdilo další zpomalení poklesu na realitním trhu. K jednoznačně pozitivnímu obratu došlo například u počtu rozestavěných bytů a vzrostly též počty zapisovaných zástavních práv. Stále však klesají počty prodejů pozemků, bytů a rozestavěných i dokončených budov,“ řekl Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře VDNU legal.

Počet transakcí s byty se v letošní první půlce roku snížil meziročně o 25 procent, se stavebními parcelami o deset procent, podobně klesly i zápisy k budovám. Zápisy k zástavním právům souvisejícím s hypotečním trhem vzrostly o šest procent, k rozestavěným bytům o devět procent. Čísla ČÚZK se týkají transakcí zapsaných do katastru vkladem. Tím se rozumí změny, které vznikají především na základě smlouvy. Vedle nejčastěji zastoupeného vlastnického práva sleduje úřad změny zástavního práva, předkupního práva nebo věcných břemen. Úřad zveřejňuje statistiky od roku 2008.