Regner: Co má kola, to mám rád

Řediteli Barum Czech Rally Zlín Miloslavu Regnerovi dělá radost všechno, co souvisí s motorismem.

V únoru oslavil Miloslav Regner šedesátiny. Víc než polovinu života zasvětil nejpopulárnější české motoristické soutěži – Barum rally. Všechny hovory o radostech života tak končí u aut a závodění. „Myslím, že člověk má mít potěšení z drobných každodenních radostí. Je potřeba si stanovovat reálné cíle, které jsou splnitelné. Jinak přichází jenom zklamání,“ říká Regner.

Práce

Největší radost mám, když skončí Barum rally. Pokud vše klape, diváci jsou ukáznění, nestane se žádné neštěstí a soutěž zdárně skončí, je to báječný pocit. Užívám si to na cílové rampě, kde jsem až do průjezdu poslední posádky. Často mi závodníci děkují za podařený závod. Pak to stojí za to.

Rodina

Radost mi dělá syn Jan, který je mým spolupracovníkem. Když měl čtyři roky, byli jsme na rallye v Košicích a sledovali auta na rychlostní zkoušce. On si hrál na louce a pletl věnečky z kvítí. Přátelé mi tehdy v legraci říkali: „Člověče, ten se ti moc nepovedl, vždyť nemá o auta vůbec zájem.“ Dnes občas musím jeho nadšení brzdit.

Podobné je to s manželkou, která je mou velkou oporou. Když jsme spolu začínali chodit, měla problém rozeznat osobák od náklaďáku, teď se stará o jezdce, domlouvá servisní prostory a každý se na ni obrací. Už je v rallysportu známou postavou. Potěšení mi přináší i dvouletý vnuk. Doufám, že i z něho bude motorista.

Veteráni

Mou vášní jsou historické vozy. Vlastním fiat z roku 1925. Zrenovoval ho otec, já se o něj dál starám. Občas utřu prach nebo vyčistím karburátor. Rád se účastním veteránských srazů, kde potkávám hodně přátel a stejně naladěných lidí.

Cestování

Na dovolenou o prázdninách nemám čas, protože vždycky vrcholí přípravy na Barum rally. Během roku ale cestuji. Organizátoři ostatních soutěží mě zvou na své závody nebo jezdím jako delegát. V poslední době se mi nejvíc líbilo na Kypru, kde jsme se dostali do míst, kam cestovky nejezdí. Jsem zvyklý poznávat krajinu z auta. Je to trochu jiný druh turistiky. Asi bych nikam nemohl jet na poznávací zájezd autobusem. Chci být pánem svého času a nerad jsem svázaný.

Vzdělávání

Zajímají mě televizní dokumenty o technice, o přestavbách starých aut a motorek. Je to asi tím, že jsem odmalička vyrůstal v garáži. Také si rád čtu a prohlížím knížky s touto tematikou. Dělá mi radost, když se dozvím něco nového.

Zlaté české ruce

Obdivuji rukodělnou práci a mám radost, že je u nás stále dost šikovných lidí, kteří umí udělat na koleně téměř zázraky. Myslel jsem si, že staří mistři karosáři, kteří z kusu plechu vyklepali kladívkem blatník, už vymřeli. Nedávno jsem ale viděl mladého kluka a ten to dokázal taky. Z toho mám radost.

Aktivní lidé

Spolupracuji s lidmi, kteří mají vedle zaměstnání svůj koníček, pro který jsou zapálení. Není pravda, že dnes nikdo nemá čas dělat něco jen pro potěšení. Většina našich pomocníků se podílí na Barum rally proto, že jsou nadšení.