Restaurace U Veverky předčila i vyhlášené pivnice

Pivní test Sedmičky dopadl dobře. Ve vybraných pražských restauracích mohou být pivaři spokojení. Restaurace U Veverky v testu triumfovala. Předčila i vyhlášené pražské pivnice U tygra či U Pinkasů.

Kde mají v Praze nejlepší pivo? „U Rudolfina,“ odpoví pražští hokejisté. „U tygra,“ zastanou se legendární Hrabalovy hospody v Husově ulici fotbalisté. „U Pinkasů,“ řeknou někteří herci. Reportéři Sedmičky zjistili, že všichni mají svým způsobem pravdu. Ve všech těchto lokálech mělo pivo svou kvalitu i říz, obsluha i prostředí byly, alespoň v době redakčního miniprůzkumu, většinou na úrovni.

Sedmička testovala kvalitu a říz, obsluhu, míru, prostředí i stav WC.

Ach, to rádio

Začínáme v Hostivaři. „Moc jsem si pochutnala,“ říká starší dáma. Vychází ze salonku vyhlášené restaurace Karolína. Kvalitou jídla je hospůdka vyhlášená široko daleko. A co dvanáctistupňová plzeň po třiceti korunách? Trvá to dvě minuty a přilétne na stůl. Míra: 1. Pěna hustá, smetanové chuti. Teplota jako by ze sedmého schodu. Chuť: vyvážená, na plzeň nepřevažuje hořkost. Rychlost konzumace: rychlá. Toalety v pořádku. Interiér vkusný s dřevěným trámovím. Obsluha přívětivých slečen kmitá s úsměvem. Celkovou známku ničí jen tuzemský nešvar, rádio halasí na plné pecky. Takže: 1 -.

Rychlost Na Mělníku

Holešovická restaurace Na Mělníku, nedaleko Bia Oko byla oblíbená už před listopadem 1989. Plzeň za dvaatřicet korun tam chutná i dnes. „Jen pivečko?“ zklamaně pronese vrchní. Ale pivo přinese velmi rychle, je řádně vychlazené, má říz, jen míra by mohla být o něco lepší. Na slůvko „platit“ čísník reaguje hbitě, přestože jinak s kolegou výčepním pozorují televizní obrazovku. Toaleta zklame, typický zápach vítězí nad osvěžovačem vzduchu a vzkaz, že klíč od místnosti pro velkou potřebu je ve výčepu, v případě akutní záležitostí hosta nenadchne. Výsledná známka: 2-.

Na zdraví a na ocásek

Plzeňské pivo z tanku za čtyřiatřicet korun, láká hosta cedule u vstupu do bubenečské restaurace U Veverky nedaleko dejvického nádraží. Reklamní leták o tom, že pivo z tanku má říz a že tato hospoda spadá do TOP 10 plzeňského pivovaru, nelže. Je to tak. Stejně jako míra. Usměvavý číšník je hned u stolu s půllitrem v ruce. Míra je také v pořádku. „Tak s tím souhlasím,“ laškuje vrchní s hosty, kteří mu dávají spropitné. Na zádech trička má slogan hospody: Na zdraví a na ocásek. Ani WC nepokazí dojem, je čisté, čerstvě vymalované. Nelze jinak: čistá 1.

U Pinkasů s cigaretou

Už v roce 1843 chodili Pražané do První pražské plzeňské restaurace U Pinkasů na Jungmannově náměstí nedaleko Můstku. Výčepní čepuje plzeň za jedenačtyřicet korun s cigaretou v puse, má zápasnickou postavu a tomu odpovídající hlas. „Film Wrestler s Mickeyem Rourkem je o ničem,“ dozví se návštěvníci lokálu z jeho úst. Plzeň načepuje skvělou, má patřičnou chuť i říz. I když míra by měla být lepší. Atmosféra legendární restaurace zaujme našince i cizince, WC vypadá čistě. „Děkujeme a hezký den,“ vylepšuje si výčepní výrazně první dojem. Známka: 2.

U tygra pod Hrabalem

U Zlatého tygra – to je legenda. Ke stolu pod bustu nejslavnějšího návštěvníka této hospody v Husově ulici, spisovatele Bohumila Hrabala, je čest si sednout. Otevírají tam až ve tři odpoledne a hned je plno. „Pivo?“ řekne hbitý číšník a plzeň za šestatřicet korun je na stole. Úžasná rychlost, kvalita odpovídá zařazení restaurace do hodnocení plzeňského TOP 10. Jediné, co komplikuje život, je klíč od uzavřeného záchodu ve výčepu. Výsledná: 1-.

Hokejové Rudolfinum

V restauraci U Rudolfina slaví rádi své úspěchy třeba pražští hokejisté. Kvalita piva, míra i stylové prostředí ladí s nálepkou TOP 10 i s cedulí u vchodu s nápisem Certifikát o vynikající péči o čepované pivo. Číšník nabízí plzeň za šestatřicet korun téměř okamžitě po usednutí hosta. Toalety pod schody jsou rovněž ucházející. Snad jen úsměv číšníka by ještě vylepšil celkový, jinak velmi dobrý, dojem: 1-.

Televizní Pekařka

Pod Kavčími horami v Praze 4, pod sídlem České televize, leží vyhledávaná restaurace Na Pekařce. „Samozrejme pivečko,“ ujistí se drobný sympatický číšník roztomilou českoslovenštinou a vmžiku je na stole Staropramen. Mají dvanáctku (za osmadvacet) i desítku (za čtyřiadvacet), míra i chuť dobrá. WC uvnitř lokálu jsou vzorová a voní. Může vadit, že v létě obsluhují jen na zahradě. A škoda, že plzeň Na Pekařce mají jen lahvovou (za pětatřicet). Proto pivař zhorší známku: 2.