Rok kovového buvola bude přát pracovitým a vytrvalým lidem

Rok kovového buvola bude přát lidem, kteří jsou na sobě ochotni pracovat, umějí se spolehnout sami na sebe a jsou vytrvalí.

Rok kovového buvola bude přát lidem, kteří jsou na sobě ochotni pracovat, umějí se spolehnout sami na sebe a jsou vytrvalí. Zdroj: ČTK/imago stock&people/Then Chih Wey via www.imago-images.de

Rok kovového buvola bude přát lidem, kteří jsou na sobě ochotni pracovat, umějí se spolehnout sami na sebe a jsou vytrvalí.
Rok kovového buvola bude přát lidem, kteří jsou na sobě ochotni pracovat, umějí se spolehnout sami na sebe a jsou vytrvalí.
3
Fotogalerie

Nadcházející čínský nový rok, který letos podle lunárního kalendáře připadá na 12. února, je mytologicky spojován s buvolem. V tomto znamení, jež vystřídá vládu chytré a činorodé krysy, se má dařit pracovitým, vytrvalým a důvěryhodným lidem. Každoroční oslavy v oblasti východní a jihovýchodní Asie ztratí i letos něco na lesku kvůli pandemii koronaviru.

Lunární Nový rok patří v Číně k největším svátkům roku. Číňané tradičně vítají jeho příchod modlitbami v chrámech, ohňostroji a především rodinnými sešlostmi a hostinami. Domů se vydávají zástupy lidí pracujících či studujících ve velkoměstech. Úřady odhadují, že lidé v Číně uskuteční během čtyřicetidenního období kolem Nového roku na tři miliardy cest.

Kvůli koronaviru, který se počátkem prosince 2019 začal šířit z jedenáctimilionového města Wu-chan ve středočínské provincii Chu-pej, byly loni v řadě měst všechny velké oslavy nového roku zrušeny. Úřady se v souvislosti s letošními oslavami obávají nové vlny epidemie, proto již vyzvaly občany, aby necestovali.

Buvol je druhým z dvanácti živočichů čínského zvěrokruhu. Povládne do 31. ledna 2022, kdy jej vystřídá Tygr. Ke každému znamení patří v čínském kalendáři konkrétní prvek, pro rok 2021 a znamení buvola je to kov.

Pro Číňany byl vždy buvol symbolem jara a zemědělství, býval také oceňován pro vytrvalost a sílu. Podle legendy dovolil chytré kryse, aby mu seděla na hlavě, když zvířata závodila o pořadí. Krátce předtím, než buvol proběhl cílem, ale krysa seskočila a hlásila se o vítězství.

Rok kovového buvola by měl být podle astrologů náročný, ale měl by být lepší než rok 2020, kdy celý svět zasáhla pandemie. Situace ve společnosti by se měla zlepšit a lidé by se měli postupně začít s následky koronakrize srovnávat.

Rok bude přát zejména lidem, kteří jsou na sobě ochotni pracovat, umějí se spolehnout sami na sebe a jsou vytrvalí. V zaměstnání přijdou nové výzvy, mohlo by se začít dařit i finančně. Lidé by se měli zaměřit na posilování přátelství a rozvíjet dlouhodobé vztahy. Zvlášť důležité a potřebné bude také pečovat o psychické i fyzické zdraví.

Lidé narození ve znamení buvola (1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997 a 2009) bývají trpěliví a klidní, občas však mohou trpět prudkými záchvaty vzteku. Vyznačují se také pracovitostí, pragmatičností, mají silný charakter a u ostatních budí důvěru. Jsou spíše konzervativní a mají rádi samotu.

Nejvhodnější partnery naleznou v kryse, zajícovi a kohoutovi. Naopak problematický vztah se očekává od spojení se psem, tygrem a kozou, neporozumí si ani dva partneři narození ve znamení buvola.

V roce buvola se narodili například američtí prezidenti Barack Obama a Richard Nixon, britská premiérka Margaret Thatcherová, princezna Diana, herci Jack Nicholson, Dustin Hoffmann, George Clooney a Richard Gere, herečky Meryl Streepová a Sigourney Weaverová či hudebník Mick Jagger.

Z českých osobností to jsou třeba herci Bolek Polívka a Pavel Kříž, herec a zpěvák Vojtěch Dyk, herečka Eliška Balzerová, politik Karel Schwarzenberg, tenista Tomáš Berdych či matematik a podnikatel Karel Janeček.

Svátky jara (čchun-ťie) neboli nového roku jsou nejvýznamnějším svátkem roku pro Číňany, Tchajwance, Vietnamce, Singapurce, Korejce a Japonce a jsou srovnatelné s našimi Vánocemi. Oslavy trvají patnáct dní. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok.

Důraz se klade také na úklid domu před začátkem nového roku a ozdobné dekorace. Součástí oslav jsou i tradiční tance ve zvířecích převlecích. Na jídelníčku pak nesmí chybět tradiční pokrm ťiao-c', taštičky plněné masovou nádivkou ze zeleninou.

Šedesátiletý kalendář se v asijských zemích používá společně s gregoriánským kalendářem. Během šedesáti let se pětkrát opakuje rok zvířete podle pořadí ve zvěrokruhu. Tento dvanáctiletý cyklus se kombinuje s pětiletým cyklem, kdy se střídají elementy (kov, voda, dřevo, oheň, země), a s dvouletým cyklem, kdy se střídá kladný a záporný princip jin a jang.

Počátek nového roku je pohyblivý, a nastává o prvním novu po vstupu Slunce do souhvězdí Vodnáře, mezi 21. lednem a 20. únorem gregoriánského kalendáře.

Vznik nejstaršího kalendáře v historii se datuje od roku 2637 či 2636 před naším letopočtem, kdy ho zavedl legendární Žlutý císař (Chuang Ti) jmenováním dvanácti zvířat jako svých strážců. Podle legendy stál u zrodu kalendáře Buddha, který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen jen, za odměnu jim Buddha přisoudil vládu v čase v pořadí, v jakém přišli: krysa (myš), buvol, tygr, králík (zajíc), drak, had, kůň, ovce (koza), opice, kohout (krocan), pes a vepř.