Rom hledá podnájem: 25 telefonátů. Jediný úspěch

Majitelé bytů mají z Romů strach. Pronajmout byt jim v drtivé míře odmítají. Potvrdil to test Sedmičky.

Jaroslava Gašparová bydlí Jaroslava Gašparová bydlí poslední tři roky na městské ubytovně v Ohrazenicích. Za devatenáct metrů čtverečních platí pětičlenná rodina 6 500 korun měsíčně. Koupelnu a kuchyň mají společnou s ostatními. Když si chce vyprat, musí za jednu várku prádla zaplatit
pětadvacet korun.
Za stejnou, nebo možná i nižší cenu, by ale v Pardubicích našla mnohem solidnější podnájem. Má ale smůlu. Jedná se totiž o romskou rodinu a sehnat pro Roma podnájem je téměř nadlidský výkon.
„Do telefonu jsem dřív zkoušela trik, že jsem se představovala jako Kašparová. Jenže když došlo na schůzku a já jsem přiznala, že jsme míchaná rodina, tak to hned byl problém,“ popisuje své zkušenosti
s hledáním podnájmu Jaroslava Gašparová.
Sedmička chování majitelů bytů i realitních makléřů otestovala. Vybrala si z nabídky pětadvacet volných bytů k podnájmu. Hlavním kritériem byla cena do deseti tisíc korun včetně energií. „Můj osobní tip je, že když se zmíníte, že jde o romskou rodinu, tak u devadesáti procent bude negativní reakce,“ nebojí se tipovat terénní pracovník pardubického magistrátu Branislav Štefanča.
Výsledek testu je bohužel ještě horší.
Pokus číslo 1.
Gašparová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pronájem v Polabinách. Garsoniéra, třicet metrů čtverečních.“
Makléř AAA Byty.cz: „Tak ten je stále volný.“
G: „Ale musím se přiznat, jsme romská rodina.“
M: „No tak to vás bohužel zklamu. Majitel tam chce, jak bych řekl, jenom lidi. Čechy.“
G: „A jiný byt nenabízíte?“
M: „Nic jiného v nabídce není. Nashledanou.“
Podobným způsobem dopadlo dalších třiadvacet telefonátů. Když se dozvěděli, že se jedná o romskou rodinu, oháněli se požadavkem majitele, který Romy nechce. V lepším případě slíbili, že se musí ještě majitele zeptat a dají vědět.
Zpět se ozvali pouze dva makléři. Oba přes SMS zprávu. Například Andrea Jiroušková z MaM Reality napsala. „Volala jsem majitelce bytu na pronájem 1+1 na Dašické a romské spoluobčany nechce.“
Dva kontakty se změnily na schůzku. První ale nevyšla. Majitel bytu na Dukle nepřišel a telefon už nezvedal.
Jediná kladná reakce tak přišla v případě bytu 1+kk na Závodu Míru. „Majitelce bytu by určitě nevadilo, že jste romská rodina,“ ujišťoval makléř Jakub Šebek. Bez problémů dopadla i osobní schůzka. „Byt byl krásný. Dokonce jsme se rozmýšleli, jestli si ho doopravdy nepronajmeme. Bohužel byl na nás moc drahý,“ vysvětluje Gašparová.
Výsledek testu odborníky nepřekvapil. „Devadesát pět procent lidí si u nás dává požadavek, že nechce byt pronajmout Romům. Je to předsudek. Většinou jsou v pohodě. Největší problém je přitom s Čechy. A vůbec nejhorší kombinace je lékař-právnička,“ dodává majitel MaM Reality Miroslav Jonáš.