Sáblíková jede o zlato. Velký Osek drží palce

Rychlobruslařka má v Oseku velký fanklub.

Neděle 14. února. Tento den mají ve svých diářích tučně podtržený všichni fanoušci rychlobruslařky Martiny Sáblíkové.

Aby ne, nejlepší českou sportovkyni uplynulých dvou let čeká na olympijských hrách ve Vancouveru její oblíbená trať na tři kilometry. U boje o zlato nebudou „na dálku” chybět příznivci z Velkého Oseka, kde Sáblíková bydlí.

Motel U Jezera ve Velkém Oseku se v neděli promění v základnu pravověrných fanoušků největší české olympijské naděje. Fanklub čerstvé evropské šampionky bude držet palce u televizního přenosu.

Zatímco Sáblíková již v Kanadě několik dní ladí formu, v městečku nedalo Kolína trénují hlasivky. „Martina jede závod na své oblíbené trati v přijatelných hodinách, u nás bude deset večer (ve Vancouveru je o devět hodin méně než v Česku – pozn. aut.), tak nás okamžitě napadlo uspořádat takovouhle akci,“ říká Jiří Otta, předseda fanklubu Martiny Sáblíkové a zároveň starosta Velkého Oseka.

Do salonku tamního motelu se vejde na šedesát lidí. „Mělo by být plno. Rezervace však zatím stále přijímáme,“ zve sportovní fanoušky servírka Iveta Neudorflová. „Všichni poženou Martinu za zlatem,“ dodává její kolegyně zpoza baru Romana Holmanová.

Čtrnáctý únor je svátkem zamilovaných. Stane se i dnem, kdy Česko získá ve Vancouveru zlato? Povzbuzování z Velkého Oseka bude určitě slyšet daleko.