Sady v Předmostí zase zavoní

Stráň plná starých jabloní a švestek v Předmostí znovu ožije. Díky nadšencům, kteří navazují na osmdesát let starou myšlenku.

Ovocný sad na kopci zvaném Žernavá byl za první republiky chloubou Předmostí. Ještě před sto lety tu byly jen ladem ležící pastviny, v roce 1923 ale přišel tehdejší starosta Předmostí Josef Knejzlík s jasnou vizí – osadíme stráň stromy. A svou myšlenku pojal velkoryse.

Tisíce stromů

Už v roce 1927 tu nechal vysadit tisíc pět set stromů. Jenže k lítosti občanů Předmostí tuhá zima následujícího roku téměř všechny kmeny obalila mrazem a ty jeho sílu nevydržely.
„I když obec trpěla nedostatkem peněz, přesto se můžeme v archivu dočíst, že už v roce 1931 se místní dali do obnovy a na stráni vysadili 2140 ovocných stromů. Byla to pro ně důležitá investice. Lidé si pak stromy od obce pronajímali a sklízeli si úrodu,“ zavzpomínal Josef Trubač, který chce společně se skupinou pamětníků, nadšenců a patriotů vrátit tomuto místu jeho někdejší krásu a lesk.
Obecní sady totiž musely v průběhu let ze své rozkvetlé krásy hodně ubrat. Ještě v roce 1942 si je pronajal zemědělec, který se chlubil, že prodejem nádherného ovoce utržil 25 tisíc korun. Od padesátých let minulého století jim ale už nikdo nevěnoval odbornou péči. Stromy si žily svým životem, stráň zarůstala, vzpomínky na masité třešně a šťavnatá jablka bledly.
„A to je škoda. Dali jsme proto dohromady občanské sdružení Predmostenzis a požádali město, aby nám čtyřhektarový pozemek takzvaných Knejzlíkových sadů zapůjčilo k obnově. Je tady spousta starých, ale vzácných odrůd ovocných stromů, které bychom rádi zachránili. Uvažujeme o roubování a dalších sadařských technikách,“ uvedl další z nadšenců Libor Pokorný.

Chystají i tabule

Na podzim by chtěli lidé z občanského sdružení stromy přesně spočítat a nechat odborníky zhodnotit jejich stav. A na jaře sem zavítá další partička – tentokrát entomologů, ornitologů a mykologů, kteří zmapují, jaké vzácné druhy brouků, ptáků, hub a rostlin na dnes už skoro zapomenuté stráni žijí. Lidé ze sdružení Predmostenzis uvažují také o instalaci informačních tabulí, které návštěvníkům připomenou prvorepublikovou historii sadu i jeho současnou bohatou flóru a faunu.