Sanitky mají v areálu potíže

Auta nejčastěji překáží před chirurgií, internou a u rehabilitace.

Projet, vycouvat nebo se zkusit otočit? Podobný pro blém řeší téměř denně v areálu Klatovské nemocnice řidiči dopravní zdravotnické služby.

„Je to v lidech. Někteří přijedou, vyloží pacienta a odjedou. Ale jiní postaví auto před oddělení, zamknou ho a odejdou. Nemáme šanci řidiče chytit,“ tvrdí Zdeněk Bastl z dopravní zdravotnické služby.

O tom, že parkujících aut je ve všední den v areálu nemocnice víc než dost a ne všechna patří lékařskému personálu, se přesvědčila i redaktorka Sedmičky. U ORL napočítala ve čtvrtek dopoledne pět aut. Pouze dvě měla za oknem parkovací kartu. Dostává ji od vedení nemocnice tamní personál. U budovy, kde sídlí chirurgie a gynekologie, parkovalo devět aut. Dvě dokonce v místě, kde by se měly otáčet sanitní a zásobovací vozy. Plno bylo i u interny. Tam ale až na dvě auta měla všechna parkovací karty.

„Už se nám stalo, že řidič zastavil před vstupem do výtahu na oddělení. Cesta je v tomto místě úzká, takže sanitka se nevyhne. A na druhé straně je zeď. Takže čekáme, než se dotyčný vrátí,“ popisuje Bastl.

Nejkomplikovanější situace je mezi centrálním rentgenem a kuchyní. Oba objekty dělí pár metrů od stavby nové nemocnice. Nákladní auta tudy projíždějí několikrát denně. A řidiči osobních aut si pletou chodník se silnicí a klidně zablokují chodcům cestu k ortopedii nebo na rehabilitaci. Mnozí pacienti se vymlouvají, že parkoviště před nemocnicí je plné. A o zákazu stání v areálu, na které upozorňuje hned u vjezdu dopravní značka, nevědí.

„Mám snad jezdit dokola parkoviště, než se něco uvolní? Ve většině nemocnic je běžné, že tam pacienti parkují,“ říká Jakub Zelený.