Šavle, energie a ostré pohyby

Taneční skupina Azhar je prozatím jediná ve městě, která se kromě jiných orientálních tanců věnuje také tribalu.

Orientální tance mají mnoho podob. Frýdecko-místecká skupina Azhar, jejíž jméno v překladu znamená Květiny, se kromě tančení klasického raks sharki se závoji, vějířem, svíčkami nebo hůlkou věnuje
jako jediná taneční škola ve městě také tribalu.
„Tribal v překladu znamená kmenový tanec. Pod tímto názvem se ukrývají především berberské tance pocházející ze severní Afriky nebo tance indiánů ze severní Ameriky,“ popisuje původ tribalu vedoucí
skupiny Azhar Daniela Gavlasová.

Sebevědomí beze slov

Tribal není orientálním tancem v pravém slova smyslu.
„Jde především o kolektivní prožitek tanečnic, které tvoří kompaktní celek naladěný na stejnou vlnu. Ženy po tvrdém tréninku prožívají společnou energii a harmonii v tanci,“ vysvětluje Gavlasová.
Tanečnice při tribalu vytvářejí choreografie, při kterých spolu komunikují beze slov a spontánně reagují na atmosféru kolem.
„V tribalu se žena stává hrdou, krásnou, důstojnou, pyšnou, smyslnou a silnou, jak jen ženská energie může být. V kmenu jsou si všechny členky rovny, a pokud se z někoho stává vůdce, děje se tak přirozeně a nenápadně. Všechny si navzájem pomáhají a mají své místo ve skupině,“ uvádí jedna z tanečnic skupiny Kateřina Hrachovická.
Tribal v sobě spojuje folklor, orient, flamenco a dokonce i balet. Tanečnice kladou důraz na ostré pohyby boků a břicha. „Tanečnice se téměř nehýbou z místa, nepoužívají kroky. Důraz spočívá na měkkých pomalých pohybech. Ty se podobně jako hudba neustále opakují s precizním zvládnutím. Tělo se drží vzpřímeně,
a koresponduje tak s hrdým výrazem tanečnice,“ charakterizuje tanec Gavlasová.

Tanec se zbraní

Tanečnice skupiny Azhar vystupují i se šavlemi. Při tancích s těmito rekvizitami dávají ženy najevo, že umí ovládat sílu. „Tanec se šavlí je nejen tajemný a nebezpečný, ale také velice náročný. Diváci čekají, co vše tanečnice se šavlí dokáže a jestli jí spadne,“ líčí Hrachovická.
Šavle má zahnutý tvar a je ostrá pouze z jedné strany. „Proto si ji ženy pokládají tupou stranou na hlavu nebo na různé části těla, jako jsou hlava, ramena nebo bok. Kromě toho se zbraní také tančí,“ popisuje Gavlasová.