Se zombie vyrazí na maturitu

Studenti Střední umělecké školy v Liberci vystaví maturitní práce.

Svět po pandemii neznámé choroby. Lidé se mění v zombie, které pronásledují vše živé. V budově školy se zabarikádovalo několik studentů. Zombie se ale do školy derou okny, přes sklep i střechu. Studentům nezbývá nic jiného, než se bránit všemi možnými prostředky, mnohdy brutálně. To je přibližný popis deskové hry, kterou vytvořil student Střední umělecké školy v Liberci Vratislavicích Filip Menšl jako maturitní práci. „Hraje se na desce, která je nakreslena podle vnitřku naší školy. Ale dala by se samozřejmě překreslit do neutrálního prostředí,“ vysvětlil Menšl. Student se při tvorbě inspiroval počítačovými hrami. „Je to napínavá hra určená především pro mladé,“ doplnil Menšl.

Nejen hry i knihy

Připravil i druhou deskovou hru, která je oproti hororovému příběhu mírumilovnější, byť jde také o „život“. Dva hráči za pomocí kamenů a kartiček putují jako zvířata africkou savanou. Figurky se vyhazují podle hierarchie, která ve světě zvířat panuje. „Dokázal bych si ji představit například jako propagační materiál zoologické zahrady,“ věří Menšl. Spolužačka Alžběta Jíšová si připravila maturitní práci na téma ilustrace knihy. Z návrhů si vybrala kultovní fantastickou hříčku anglického spisovatele Douglase Adamse Stopařův průvodce po galaxii. Obrázky jsou plné abstraktních postav. „Samotná kniha je šílená, proto jsem se rozhodla ilustrovat ji komiksovým způsobem,“ sdělila Jíšová.

Práce vystaví

Studenti vystaví práce pod názvem Design není slovo – design je názor v pasáži obchodního domu Fórum. Vernisáž proběhne 12. června od dvanácti hodin. Studenti připravili program s anketou nebo videoprojekcí o škole. „Pokud si student vybral za téma tvorbu internetových stránek, vystavíme fotografie návrhů,“ vysvětlila Olga Šváchová, jednatelka školy.