Sedm ohlédnutí za důležitými kladenskými událostmi roku 2009

Nové silnice, mistrovské tituly, lepší zdravotnické služby, velká divadelní premiéra. Takový byl právě končící rok v Kladně.

Největší středočeské město v roce 2009 minuly živelné pohromy, politické převraty, velké demonstrace nebo stávky. Ovšem například nezaměstnanost zůstala jen těsně pod celostátním průměrem a hokejisté i fotbalisté se jen stěží udrželi v nejvyšších soutěžích. Týdeník Sedmička vybral sedm důležitých či zajímavých událostí uplynulého roku v životě Kladenských.

1. Otevření mostu v Rozdělově

Po téměř dvou letech rekonstrukce mohli řidiči opět začít jezdit po rozdělovském mostě ve všech čtyřech pruzích. Majitel silnice, kterým je středočeský krajský úřad, nechal nejprve v červnu zprovoznit polovinu mostu, v listopadu pak zbývající část, včetně takzvaných zálivů pro autobusové zastávky. Původní termín kolaudace stavby byl stanovený na únor roku 2010. Rekonstrukce mostu stála přes šedesát milionů korun.

2. Švermovská kanalizace a ulice Železničářů

V záři kladenští radní oznámili zahájení výstavby kanalizace v městské části Švermov. Její první etapa skončila začátkem prosince. Město kvůli ní uzavřelo téměř celou ulici 28. října, což vyvolalo nevoli tamních obchodníků. Stěžovali si, že jim po dobu uzavírky klesly tržby. Celkové náklady na výstavbu kanalizace nemají překročit 380 milionů korun.
Po třech měsících rekonstrukce mohli řidiči opět začít jezdit ulicí Železničářů. Její uzavírka se obešla bez větších dopravních potíží. Generální oprava stála přes dvacet milionů korun.

3. Otevření zubních pohotovostí

Obyvatelé Kladna mohli začít na jaře a v létě využívat dvě moderně vybavené zubní pohotovosti. První z nich poskytlo od dubna město prostory v objektu bývalých kasáren, druhou zprovoznil v červenci středočeský krajský úřad v areálu Oblastní nemocnice Kladno. Stomatologické ošetření tak díky tomu mohou Kladenští využívat sedm dní v týdnu. V kasárnách zaplatí za ošetření devadesát korun, v nemocnici je zdarma. Pokud je ale bolest zaskočí v noci, nezbude jim nic jiného než se vydat na pohotovost do hlavního města.

4. Sportovní světoví šampioni

Devět kladenských hokejbalistů v červnu pomohlo české reprezentaci vybojovat titul mistrů světa na šampionátu v Plzni. Tři tituly mistrů světa přivezli zástupci kladenského sportovního aerobiku v prosinci z karibského Martiniku. Dva si připsal tým Sportklub ČASPV, jeden vybojoval klub Aerobik Dancers.

5. Premiéra hry Jaromír Jágr, Kladeňák a rekonstrukce divadla Lampion

Středočeské divadlo Kladno uvedlo v říjnu zřejmě svou nejslavnější autorskou hru posledních let Jaromír Jágr, Kladeňák. Mapuje život žijící kladenské hokejové legendy od úspěchu na olympijských hrách v Naganu. Jágra ztvárňuje herec David Matásek. „Myslím, že Jágra budou chtít vidět i lidé, kteří do divadla běžně nechodí,“ řekla po premiéře ředitelka divadla Blanka Bendlová.
V nové podobě se v září divákům představilo divadlo Lampion. Jeho rekonstrukce trvala čtvrt roku a stála zhruba osmnáct milionů korun, což je o tři miliony víc, než kladenští radní oznámili před zahájením prací.

6. Otevření obchodního centra Shopping Jih a prodejny Tesco Expres

Obyvatelé Kladna získali v září právě končícího roku další obchodní centrum. Po Kauflandu, Tescu a Oáze mohou Kladenští nakupovat v novém komplexu obchodů Shopping Jih v Kročehlavech. Vybírat mohou ze značek oděvů, bot nebo hraček, které do té doby ve městě postrádali. V prosinci pak Tesco otevřelo v bývalé Siréně pro zákazníky nejen z Rozdělova svou Expres prodejnu.

7. Návrat Milana Volfa do politického života

Bývalého primátora Kladna Milana Volfa zprostil v březnu krajský soud obžaloby z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Stalo se tak pět let po jeho zatčení přímo na kladenské radnici. V listopadu exprimátor veřejně oznámil úmysl vrátit se do vysoké politiky. „Na posledním místním sněmu ODS jsem veřejně avizoval svou kandidaturu, která je ale podmíněná demokratickými principy. To znamená, že chci mít silný mandát od místního sněmu, chci být zvolen tajnou volbou a na řádném sněmu, který bude svolaný za tímto účelem,“ oznámil Milan Volf.