Sedm tipů na vánoční akce v Polabí

Chcete nasát vánoční atmosféru? V Polabí k tomu máte spoustu příležitostí.

Adventními i vánočními zážitky mohou proložit nakupování dárků, pečení cukroví a další shon lidé z Polabí. Sedmička nabízí sedm tipů na to, jak si před svátky i o Vánocích navodit příjemnou atmosféru.

1. Čtvrtek 17. prosince: koncert Janka Ledeckého

Písničky Sliby se mají plnit o Vánocích či Ryba rybě vyprávěla od Janka Ledeckého každoročně před Vánoci hrají všechna rádia. Ve čtvrtek si je návštěvníci kolínského Městského společenského domu mohou poslechnout naživo. Ledeckého doprovodí kolínský dětský pěvecký sbor a rocková kapela doplněná o smyčcový kvartet. Ceny vstupenek se pohybují mezi 180 a 220 korunami.

2. Pátek 18. prosince: zpívání na schodech

Vánoční koledy zazní v pátek odpoledne v Nymburce pod širým nebem. Zazpívají je děti ze Základní umělecké školy B. M. Černohorského. Pěvecký sbor se sejde na schodech před Městským kulturním střediskem hned vedle umělecké školy v půl čtvrté odpoledne.

3. Sobota 19. prosince: živý betlém v Kouřimi

Narození Ježíše připomene už v sobotu živý betlém v Kouřimi. S kostelem svatého Štěpána jako kulisou zahraje od půl páté večer vánoční divadlo soubor Jiřího Voskovce ze Sázavy. U jesliček nebudou chybět ani živá zvířata.

4. Sobota 19. prosince: Dickensův příběh

Atmosféra Vánoc se objeví také v sobotním představení nymburského divadla. Charles Dickens napsal příběh o nápravě lakomého a zlého obchodníka Scroogeho. Vánoční příběh je na programu od půl třetí odpoledne v Hálkově divadle. Lístek na představení stojí šedesát korun.

5. Sobota 19. prosince: vánoční turistika

Příznivci aktivního trávení předvánočního času mohou vyrazit s Klubem českých turistů z Kolína na sobotní Vánoční pochod. Sraz účastníků je na nádraží mezi osmou a desátou hodinou ráno. Nejkratší ze čtyř plánovaných tras je dvanáctikilometrový pochod z Kolína do Křečhoře a zpět. Další trasy měří dvaadvacet, třicet a pětatřicet kilometrů. Nejdelší pouť vede z Kolína přes Klavary, Pňov a Libici nad Cidlinou zpět do místa ranního startu.

6. Úterý 22. prosince: nadílka pro psy

Ani na opuštěné psy nezapomínají s nadílkou v Kutné Hoře. V úterý odpoledne mezi půl třetí a čtvrtou hodinou odpoledne mohou ti, kdo chtějí zvířatům bez pána dopřát krásnější Vánoce, přinést dárky do Domu dětí a mládeže Dominik v Kremické ulici. V psím útulku uvítají především granule, piškoty, kosti, hračky, staré deky a spací pytle.

7. Pátek 25. prosince: Jaksi Taksi

Kdo nechce strávit celé svátky u televize, může v Kolíně na Boží hod vyrazit na koncert punkové kapely Jaksi Taksi. S ní v Městském společenském domě od osmi hodin večer zahraje kolínská kapela Alžbětiny Sosny a Liguére z Úval. Lístek stojí v předprodeji sto dvacet, na místě sto padesát korun.