Šéf ECM Janků se odvolal proti rozhodnutí soudu o konkurzu

Předseda představenstva developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) Milan Janků navrhnul Vrchnímu soudu v Praze, aby zrušil rozhodnutí insolvenčního soudu o konkurzu na majetek firmy. Důvodem jsou mimo jiné údajná pochybení při soudním projednávání konkurzu. Vyplývá to ze zveřejněných dokumentů v insolvenčním rejstříku. ECM se potýká s vysokým zadlužením, v konkurzu je od července.

Janků tvrdí, že způsob rozhodování o konkurzu Městským soudem v Praze byl porušením práva dlužníka na spravedlivý proces. Soud a insolvenční správce Ivo Hala totiž neuznali pohledávku společnosti Astin Capital Management, která zastupuje držitele eurových dluhopisů. ECM a věřitelé přitom podle Janků neměli možnost se před soudem vyjádřit k právnímu stanovisku, na jehož základě k popření pohledávky došlo. Přihlášená pohledávka Astin Capital ve výši kolem 3,1 miliardy korun je v insolvenčním řízení s ECM největší. Astin Capital chtěla podobně jako vedení ECM řešit zadlužení firmy reorganizací a ne konkurzem. Proti rozhodnutí o konkurzu se Astin Capital odvolala.

Další námitkou šéfa ECM je, že insolvenční soud se před rozhodnutím o prohlášení konkurzu na majetek developera nevypořádal s podanými návrhy na povolení reorganizace firmy, který podala samotná ECM a Česká spořitelna. Podle Janků je tak rozhodnutí soudu zatížené vadou, která vedla k nesprávnému verdiktu. Také Česká spořitelna chtěla původně dluhy ECM řešit reorganizací firmy. Nakonec se ale připojila k dalším věřitelům, kteří pro ECM prosazovali konkurz. Mezi nimi je i společnost Glancus Investments ze skupiny PPF. Konkurz navrhoval i insolvenční správce Hala.

Věřitelé přihlásili vůči ECM celkem pohledávky v nominální výši 9,5 miliardy korun. Insolvenční správce uznal platnost jen necelých dvou miliard korun z těchto závazků. Část pohledávek přihlásily i firmy, které s ECM tvoří koncern. Většinu z dluhů ECM tvoří závazky z vydaných dluhopisů. ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků, který dosud stojí v čele firmy. Firma je známá hlavně výstavbou a projekty výškových budov v Praze na Pankráci.