Šerm je skvělý politický trénink, říká Bohuslav Svoboda

Známého lékaře Bohuslava Svobodu čeká těžký souboj. V modrém dresu se bude bít za slábnoucí pražskou ODS.

Do svých šestašedesáti let byl přednosta gynekologicko-porodnické kliniky vinohradské nemocnice přesvědčeným nestraníkem.

Pak ale občanští demokraté Bohuslava Svobodu přemluvili, aby jim pomohl stranu očistit. Vzal si dovolenou a kandiduje na primátora.

V Praze žijete odmalička. Co z doby vašeho dětství byste městu rád vrátil?

Vyrůstal jsem na starém Spořilově. Na náměstí a dalších prostranstvích se lidé potkávali, chodili spolu nakupovat, večer se scházeli v Sokole. To byl svět, který bych v Praze rád oživil.

Je dnešní Praha málo osobní?

Lidé potřebují veřejný prostor ke komunikaci. Někdo les, jiný lavičky nebo kavárnu. Jenže taková místa mizí. Z velkých zástaveb i vilových čtvrtí.

O změnu se pokusíte jako volební lídr ODS, do níž jste nedávno vstoupil. Jako dlouholetý nestraník…

Nebylo to lehké rozhodnutí. Ale ta strana za to stojí. Nabyl jsem dojmu, že se chce změnit a vrátit k principům pravicové demokracie.

Musel jste projít stejnou prověrkou jako všichni ostatní. Jaké to je jít v šestašedesáti na pohovor?

Asi hodinu jsme diskutovali o proměně strany. Hlasování o mém přijetí bylo jednomyslné.

Prohlásil jste, že budete pražskou ODS léčit. Potřebuje paralen nebo rovnou masáž srdce?

Tu prodělala na jaře, kdy si zvolila nové vedení. Ten elektrošok proletěl až do Prahy. Řada jmen na kandidátkách je nová, ve straně vidím i hodně mladých lidí. Na paralen to ještě není, zatím bych nasadil antibiotika.

Nebojíte se, že se stanete loutkou „kmotrů“? Tedy podnikatelů, kteří mají ve straně velký vliv.

Mám výhodu, že nikoho z lidí, o nichž se nejčastěji hovoří, neznám. Neměl jsem potřebu je kontaktovat, ani oni mě.

Co vidíte na éře primátora Béma dobrého?

Při hodnocení vždy vynikají špatné věci, dobré vidět nejsou. Ale kdo v Praze žije, ví, že se mění k lepšímu. Pavel Bém například dokázal udržet vyrovnané hospodaření. V době, kdy je polovina měst a obcí zadlužená. Staví se Městský okruh, metro má nové stanice.

ODS drží pozici primátora od roku 1991. Uvědomujete si, že můžete být po takové době prvním lídrem, který straně prohraje volby?

Volby jsou důležité a chci je vyhrát. Ale ať bude výsledek jakýkoliv, zasadím se o to, aby se ODS stala znovu stranou, která nemá problém vítězit. Nerad bych, aby se říkalo, že jsem ten, co všechno zkazil. Chci být tím, kdo vrátí stranu tam, kam patří.

Na vrcholové úrovni jste šermoval. Hodí se vám v politice vlastnosti dobrého šermíře?

Šerm vás naučí vyhrávat i prohrávat. Umění koncentrace a rozhodování. Pronikáte do myšlení soupeře, díky tomu ho můžete přelstít. To je skvělý trénink pro běžný život i politiku.