Shopping Jih láká na značky

Cestu do Prahy si ušetří ti, kteří nakupují oblečení v CaA nebo boty u Deichmanna. Obě prodejny jsou ode dneška v Kladně.

Americká ulice v Kladně bude frekventovanější než dosud. Právě u ní vedle supermarketu Penny dnes otevírá nové nákupní centrum Shopping Jih za 229 milionů korun. Investorská firma JS Immo spoléhá na osvědčené značky, které mají přilákat zákazníky - CaA, Deichmann, Planeo Elektro, Takko Fashion, drogerie DM, hračkářství Dráčik, KIK Textil a Super Zoo.
„Vítám to. Pracuji dlouho a na nákupy do Prahy se dostanu zřídka. Takhle to pro mne bude jednodušší,“ řekla Lucie Ezrová, která do Kladna dojíždí ze Slánska. Nákupní centrum Oáza Kladno, které stojí necelý kilometr od toho nového, ji nezaujalo. „Zdá se mi prázdné, nic nenabízí,“ dodala.
Vedení obchodního centra Oáza potvrdilo, že má z nástupu nového investora obavy. „Otevření Shoppingu Jih je pro nás konkurence. Jsou tam značky, které nemáme,“ řekl manažer Ondřej Brada.

Bez koutku a restaurace

Jediné, co může obě obchodní střediska udržet při životě, je programová nabídka. Shopping Jih nemá na rozdíl od Oázy dětský koutek, restauraci a nenabízí ani zábavu. „Neplánovali jsme to, protože nebyl prostor,“ vysvětlila zástupkyně investora Christine Wiesinger.
Otevřením centra v Kročehlavech invaze obchodníků do Kladna nekončí. Už nyní je na magistrátu a kraji dokumentace vlivu na životní prostředí nákupního střediska Kladno Centrum, s jehož vybudováním velká část obyvatel nesouhlasí. Jiní zase doufají, že do největšího středočeského města přiláká další značkové obchody, případně multikino.
„Město tuto stavbu příliš ovlivnit nemůže,“ poznamenal primátor Dan Jiránek.