Sirotci na vrakovišti čekají marně

Odtažená auta nikdo nechce. Úředníci si s nimi neví rady.

Stojí tu vedle sebe. Červené mazdy, toyoty i ošuntělé, třicet let staré škodovky s nádobou na kapající olej pod motorem. Jsou opuštěné, smutné, nikdo je nechce. Jejich řidiči je nechali stát v místech, kde nesměli. Po odtažení se o ně nehlásí.
Osobní auta, která teď zabírají parkoviště odtahové firmy u letiště v Plané, musí vydržovat i obyvatelé Českých Budějovic. Radní totiž rozhodli, že odepíší první půlmilionovou částku za nedobytné pohledávky za poplatky. Zatím u devíti z nich. Jsou za odtahy a za parkování. Nejdéle stojící vozy osiřely už v letech 2008 a 2009. „Mám tu zhruba padesát takových aut stále přibývají další. Nechápu, že město k nim nedokáže najít majitele nebo že je nezlikviduje,“ říká Filip Korostenski, jednatel odtahové firmy, která má smlouvu s městem.
Podle mluvčí Jitky Welzlové vyzvalo město majitele aut, která mají registrační značky, aby si vozy vyzvedli. „Nereagovali na naše výzvy nebo odkazovali na to, že ještě před odtažením auto prodali, ale nepřevedli ho v registru na nové vlastníky,“ vysvětluje Welzlová.
Cena za odtažení jednoho osobního auta je patnáct set korun. Za jeden den stání pětadevadesát korun. Čas pracuje hlavně proti poctivým majitelům, kteří své miláčky hledají. Jenomže už za rok mohou poplatky přesáhnout třicet tisíc korun a převýší hodnotu některých aut.
Další jsou pořád docela luxusní. Bez registrační značky tu stojí třeba Toyota Corolla D4-D. Za sousedku má červeného sporťáka mazdu. Oba vozy vzpomínají na doby slávy, kdy je ovíval vítr a uvnitř těšila hudba z přehrávačů. Podle Korostenského mohou být auta bez značek kradená. I tak stále nikomu nechybí. „Narážíme při hledání majitelů na problém s ochranou dat, ale to je v celé republice. Bez majitele nemůžeme vůz odprodat. Mám dojem, že přes právníky a pak exekuce by se šlo takových aut zbavit,“ míní Korostenski.
Podle Welzlové je soudní vymáhání poplatků složité. Z devíti aut, která nechali strážníci odtáhnout už před třemi lety, má sedm dluh za odtah už promlčený. Za nimi budou následovat další.