Slepí veslaři z Ústí dřou na mistrovství

V Ústí je první klub v republice, kde začali sportovci s vadou zraku veslovat a pomýšlí i na mistrovství.

Nepárová čtyřka je sportovní veslařská loď, kde čtyři veslaři zabírají každý jedním veslem. Kormidelník sedí na zádi a kontroluje směr lodi. Bez očního kontaktu a přehledu, co se v okolí děje, si člověk veslování na nestabilní lodi úzké půl metru dokáže jen těžko představit. Přesto nedaleko Vaňova pravidelně trénuje čtveřice sportovců, kteří nevidí.
„Nejtěžší bylo sladit rytmus veslařů, aby veslovali všichni stejně,“ říká trenér, kormidelník a předseda sportovního klubu VK Tyfloservisu Ústí nad Labem Petr Janák. Dnes už si veslaři troufnou se čtyřkou vyjet i na ukázkové jízdy po Labi. „Trvalo nám to dva roky,“ konstatoval Janák.

Ambice na mistrovství

Zpočátku založil v roce 2004 jen veslařský kroužek pro nevidomé sportovce. Veslování ale začalo členy bavit natolik, že
o rok později vznikl samostatný sportovní klub. „Ještě do letošního jara jsme byli jediní v celé republice. Druhý takový klub nyní vznikl v Českých Budějovicích,“ doplnil trenér. Veslaři ale nechtějí zůstat jen u ukázkových jízd. „Chceme se zúčastnit mistrovství světa ve veslování. Během závodních dnů dávají pořadatelé také prostor pro soutěže handicapovaných sportovců. Naší nejvyšší metou jsou v budoucnu paraolympijské hry,“ dodal Janák.