Smělý Nymburk snížil platy

Přelomová sezona čeká basketbalisty Nymburka. Český suverén se bude prát hned na třech frontách.

Pořádně rušno bylo v létě v šatně sedminásobných basketbalových šampionů Česka. Nymburk udělal průvan v kádru, navýšil rozpočet a zrekonstruoval halu. Vše má vést k tomuto: prosadit se v premiérové sezoně v Adriatické lize, v evropských pohárech a poosmé opanovat domácí soutěž.
Tým v letní pauze opustil trojlístek Američanů (Lee, Lewis, Ricci), stejný počet zámořských basketbalistů však do Nymburka zamířil (Koch, Efejuku, Simmons). „Kádr omladil, dá se proto očekávat, že budeme hrát rychleji než v minulosti. To je hlavní rozdíl oproti poslední sezoně,“ říká kapitán Ladislav Sokolovský. Nový je i trenér: Muliho Katzurina nahradil jeho někdejší asistent Ronen Ginzburg.
Už dávno je Nymburk klubem s nejvyšším rozpočtem v Česku. V sezoně bude hospodařit se šedesáti miliony korun. „Je to víc než v ročníku 2009/2010. V platech hráčů se však navýšení nepromítlo. Naopak, na mzdy je o patnáct procent méně,“ tvrdí prezident klubu Miroslav Jansta. Hodně peněz klub utratí za cestování po Evropě a za ubytování. Část financí z rozpočtu putovala do opravy haly, po níž je v hlediště na pohodlných sedačkách dva tisíce míst.
Poté, co Nymburk neuspěl proti Charleroi v prvním kole kvalifikace o postup do Euroligy, jej čeká Eurocup, v němž figuruje mezi nasazenými týmy. Premiérově se zapojí do Adriatické ligy, klání převážně týmů z zemí bývalé Jugoslávie. Do české soutěže se zapojí až v příštím roce, kdy naskočí přímo do nadstavbové části. „Chceme obhájit prvenství v Mattoni NBL, v českém poháru a hrát důstojnou roli proti špičkovým evropským celkům. Nic jiného si klub nemůže dovolit,“ řekl prezident Jansta.
Příliš smělé plány?