Sníh taje, na záchodcích prší

Protékající voda ničí luxusní mostecké eurozáchodky. Stály bezmála dva miliony korun.

Most / Eurozáchodky pod mosteckou radnicí lidé hodnotí jako jedny z nejpříjemnějších veřejných toalet. Splachování je bezdotykové, starají se o něj pohybová čidla. Obsluha neustále vytírá, větrá, vysypává odpadkové koše. Jenže teď, když si chtějí Mostečané či turisté odskočit, musí se spokojit s jedním záchodkem pro invalidy. Luxusní toalety pro ženy i muže jsou totiž nebezpečné.

Za všechno může voda, která kape stropem přes světla. Proto magistrát nejdříve oznámil, že záchodky uzavře. „Hrozí, že voda zatékající do elektroinstalace, způsobí úraz elektrickým proudem,“ varovala mluvčí magistrátu Alena Sedláčková. Nakonec technické služby, které eurozáchodky provozují, vymyslely provizorní řešení.

Závadu neřešili

Nad místnostmi s WC jsou terasy s trávníkem. Prasklina v izolaci propouští vodu při tání sněhu či přívalových deštích už tři roky. „Voda zpočátku zatékala stropem jen na pánských záchodcích. Teď to teče všude, vodu musíme chytat do kbelíků. V naší kabině teče po stěně,“ říká Jiřina Kejmarová a ukazuje na stůl, který je kvůli vodě rozklížený.

Náměstek primátora Luboš Pitín ale odmítá názory, že kdyby se problém řešil už tehdy, byla by oprava levnější. „Až teď je to v havarijním stavu. Musíme odkrýt trávník a zjistit, kudy voda teče, podklad terasy nově zabetonovat. To bychom museli udělat i tehdy a stálo by to stejně,“ míní Pitín s tím, že cena bude přesahovat částku v řádech desítek tisíc. Za eurozáchodky město zaplatilo více než milion korun sedm set tisíc korun. „Provoz spolyká měsíčně padesát tisíc, záchodky si na sebe nevydělají,“ dodal Pitín s tím, že je město dotuje.

Vězeň na toaletách

Veřejné toalety v Litvínově se sice s těmi mosteckými srovnávat nemohou, ale i tam dochází k zajímavých situacím. Kuriózní příhodu prožil jeden z taxikářů. Na hlavu mu sice nekapala voda, ale stal se nedoprovolně vězněm. Paní z obsluhy muže přehlédla, protože se zapovídala s návštěvou, a v pracovní době si zašla na nákup. „Naštěstí jsem měl mobil, zavolal jsem strážníkům. Paní šla do lékárny, nebyla pryč dlouho,“ vypráví muž, který se historce už směje. Od té doby si ale dává záležet, aby o něm obsluha na toaletách věděla.