Soumrak Zbrojovky

Pokud Roman Pros neprodá klub do konce ledna novému majiteli, vrcholový fotbal v Brně alespoň načas skončí.

Fotbalová Zbrojovka stojí na rozcestí, které rozhodne o její budoucnosti.
Jedna cesta vede zpět do nejvyšší fotbalové soutěže a k návratu na výsluní, v cíli té druhé svítí cedule „konec profesionálního fotbalu v Brně“.

Majitel brněnského týmu Roman Pros má pro fandy klubu špatnou zprávu. Pokud se do konce ledna letošního roku nedohodne na prodeji Zbrojovky s novým majitelem, nepodá žádost o profesionální licenci na příští sezonu. Výsledek? Brno bez ní nemůže počítat s účastí v nejvyšších dvou fotbalových soutěžích a je pravděpodobné, že klub skončí úplně. „Nejsme připravení dál fotbalový klub v Brně živit, podporovat ho a vyvíjet ostatní aktivity s ním spojené,“ uvedl Roman Pros, jenž s bratrem Stanislavem drží sedmdesátiprocentní podíl v klubu.

Zároveň připustil i definitivní zánik klubu. „Pokud nepřijde někdo, kdo bude chtít fotbal provozovat a investovat do něj peníze, pak Zbrojovce zánik hrozí,“ uvedl Pros.

Pozitivní na celé věci je to, že se podle Prose přihlásili tři zájemci o koupi Zbrojovky a jeden z nich pochází z jižní Moravy. „Naší prioritou je klub prodat. Vedle skupiny českých podnikatelů se ozvali další dva zájemci a jsme připraveni se domluvit. Nebudeme ale hrát o výši sumy, aby dohoda neztroskotala,“ podotkl Pros.

Pros se snaží klubu zbavit už delší dobu, ale dosud o jeho koupi neměl nikdo vážný zájem. To se teď mění. „Jestli bude potenciální investor vážný zájemce, s bratry Prosovými se stoprocentně dohodne,“ přislíbil Pros.

Dosavadní majitelé tak chtějí z klubu po výrazných neúspěších, kvůli kterým se Zbrojovka krčí na dně druholigové tabulky, vycouvat.

Bylo a už není

„Před osmi lety jsme měli elán, optimismus a finanční zázemí. Bez ohledu na počáteční úspěchy se nám nepodařilo splnit naše cíle, což vedlo k trvalému odlivu sponzorů, partnerů, zájmu veřejnosti a fanoušků,“ stojí v úvodu prohlášení Romana a Stanislava Prosových, které vydali v závěru loňského roku.

Tím chtěli přinutit ke vstupu do klubu politické špičky města i Jihomoravského hraje. Podpory se však nedočkali, protože ti majetkový vstup do oddílu na společném jednání odmítli. „Zachováme stávající výši podpory a také přijdeme s novým systémem pomoci mládežnickému fotbalu. Do jednání o novém majiteli však kraj ani město nebudou vstupovat,“ objasnil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

K novému vlastníkovi se upírají i fanoušci spojení v družstvu Věříme Zbrojovce, které v polovině listopadu oficiálně založilo sedmnáct mužů. Mají jasný cíl.

„Tím je příprava na vstup do nové vlastnické struktury klubu. Samozřejmě s ohledem na počet členů, které stále počítáme v desítkách, v ní nemůžeme hrát ekonomický prim. Pro nás je teď důležité datum jedenatřicátého ledna, kdy končí diskuze s případnými novými vlastníky. Stejně tak konec března, kdy Zbrojovka musí podat přihlášku do nového ročníku druhé ligy,“ nechal se slyšet předseda představenstva družstva fanoušků Roman Vaněk.

Vedení Zbrojovky dnes dluží nejen hráčům. Bratři Prosové slíbili uhrazení pohledávek a výrazné dluhy odmítají. „Pohledávky Zbrojovky jsou daleko vyšší než závazky. Garantuji vám, že klub je na černé nule. Jaro klub rozhodně dohraje. Na jeho konci nezůstane dlužný hráčům ani partnerům,“ prohlásil odhodlaně Pros.

Přestože klub řeší existenční otázky, tým se dál připravuje na jarní část druholigové sezony. Zatím bez posil. Kvůli neproplaceným výplatám bývalému brankáři Martinu Lejsalovi má Zbrojovka od arbitrážní komise pozastavené přestupy. Na registraci čeká prozatím jediná nahlášená nová tvář Pavel Mezlík.

Naopak tým definitivně opouštějí brankář Tomáš Bureš a obránce Ivo Zbožínek, kteří zamířili do divizního Prostějova. V létě si věci ve Zbrojovce zabalí i stoper Dominik Simerský, který odchází do Jablonce.

A ještě jedna lednová změna čeká brněnské fanoušky. Vedení klubu přesunulo své domácí zápasy pro jarní část druholigové soutěže ze soboty na neděli.