Špotákové sezona nekončí, ale nyní bude šetřit loket

Sezona oštěpařce Barboře Špotákové ještě nekončí, ale čerstvá vicemistryně světa z Berlína bude v příští několika dnech spíš šetřit bolavý loket.

O víkendu Špotákovou totiž čeká mistrovství republiky družstev v jejím rodném Jablonci nad Nisou, ale vrcholem roku pro ni bude až v polovině září Světové atletické finále v Soluni. Loni na tomto posledním velkém závodu sezony ve Stuttgartu hodila světový rekord.
Jediná česká medailstka z Berlína poslední dny jen odpočívala. „Když je hezky, tak člověk síly nabírá rychle,“ řekla na dnešním setkání s novináři. Po náročném berlínském závodu byla totiž vyčerpaná tak, že prý zestárla tak o deset let. „Příští rok musíme víc odpočívat, člověk nemládne,“ uznala oštěpařka.
Letos její čas vyplnilo i dokončování vysoké školy. „Je potřeba víc regenerovat. Ideální to teď není, vždy jsem se po takových závodech čtrnáct dní sbírala, ale na (Světové atletické) finále to vždy bylo skvělé,“ řekla k závodu, který už třikrát za sebou vyhrála.
V Berlíně se setkala s několika kamarády, zvládla menší oslavu s týmem, viděla přímo na stadionu i výškaře Jaroslava Bábu. Pak odjela autem domů. O víkendu bude v Jablonci házet, ale i svědčit na svatbě kamarádky. Kvůli tomu museli organizátoři dokonce změnit časový program MČR družstev. „Do Jablonce se vždycky ráda vracím, ale asi budu muset ruku trochu šetřit, loket není v ideální kondici,“ prohlásila.
Litovala, že se celá české výpravě na MS nedařilo. „Neměli jsme štěstí, nebyl tam světlý okamžik, že by se zadařilo, že by někdo překvapil. To mě trochu mrzí, že tam medaile je jediná,“ krčila rameny. Celá sezona byla pro českou atletiku zatím smolná, neboť český tým spadl i z nové superligy mistrovství Evropy družstev. „Na MS jsme to stvrdili, že se letos nedaří. Já jsem ráda, že jsem toho štěstí trochu měla,“ prohlásila.
Po Jablonci pojede 31. srpna do Gatesheadu, je pozvaná i na 6. září na rozlučku mistryně světa Steffi Neriusové v Elstalu blízko Berlína, ale ještě neví, jestli tam pojede. Světové atletické finále je 12. a 13. září v Soluni. Pak odjede na dovolenou do termálních lázní v Maďarsku, dopřeje si s přítelem Lukášem i týden u moře a chtějí zapracovat na projektu rodinného domu, který chtějí stavět na Kladensku.